Política

municipal

Una majoria poc convincent

L'oposició lamenta un acord fet més per assegurar l'aritmètica al ple que no pas per enfortir un projecte de ciutat determinat

Els tres grups coincideixen que, amb la majoria, l'actitud del govern cap a ells ha canviat

Camí dels dos anys de mandat, la història de l'equip de govern de Manlleu es pot dividir en dos capítols principals: el primer, amb ERC i MES governant sense la majoria absoluta, va estar marcat per l'obligació d'arribar a acords amb la resta de forces polítiques per tirar endavant temes de certa complexitat. El novembre passat, el pacte amb el PSC i la regidora no adscrita Maite Gallifa va donar la majoria al govern manlleuenc. Des de l'oposició, els tres grups que hi són presents són conscients que els han allunyat de la partida i coincideixen que les regles del joc han variat en els últims mesos. “Hem passat d'un equip de govern que ens informava de les coses sense gaire marge per fer aportacions i a última hora, just perquè els les aprovéssim al ple, a l'actual, en què passen de l'oposició”, remarca el portaveu del PDeCAT, Benjamí Nieto, que qualifica els dos primers anys de mandat com “una situació d'improvisació constant”, fent referència a diversos temes que han hagut de passar diversos cops pel ple, o s'han hagut de modificar. El PDeCAT, aleshores CiU, va obtenir cinc regidors en les eleccions del 2015 però Maite Gallifa va decidir abandonar el partit al cap de poques setmanes d'iniciar el mandat.

Pel que fa a la feina feta, des d'ICV, el seu portaveu i únic regidor, Miquel Sánchez, assenyala que des del 2015 “no s'han engegat gaires projectes nous”. “La majoria –teatre centre, POUM, biblioteca– ja s'arrossegaven del mandat passat i els han anat gestionant. Sabem que la situació econòmica no és la millor, però el poc marge que tenen per fer inversions l'haurien de dedicar molt més a la protecció del benestar social dels manlleuencs”, diu el portaveu, que, tot i mantenir una relació cordial amb el govern, també ha notat cert distanciament i disminució de la informació que arriba als regidors de l'oposició des que es va establir el pacte que donava la majoria absoluta al govern.

Projecte de ciutat

Entre els diversos projectes engegats, un dels més importants és l'elaboració del POUM, el document que ha de definir des del punt de vista urbanístic i, de retruc, en altres àmbits, el desenvolupament de Manlleu de cara als quinze o vint anys vinents. En aquest projecte, una de les veus més crítiques és la de la CUP, que remarca la importància de fer un pla que vagi més enllà de les idees del partit que governa. “És un tema molt seriós. Vàrem estar fent trobades i aportacions sobre una proposta d'avanç i al cap dels mesos ens hem trobat un document idèntic al que ens van ensenyar el primer dia fet pels tècnics. Tenim la sensació que la feina que vam fer no ha quedat plasmada enlloc. Un avanç no pot ser només una proposta tècnica perquè hi queda plasmada la visió de futur des del punt de vista econòmic, de sòl agrícola, de mobilitat... Hi apareix el component polític”, explica Albert Generó, que espera que en els pròxims mesos es vagin valorant i incorporant les idees dels altres grups del consistori: “Fem un toc d'alerta per fer les coses millor.”

Població:
20.104 habitants
Superfície:
17,2 km²
Densitat:
1.166 h/km²
Municipals 2015:
ERC:
1.886 vots (27%), 7 regidors
CiU:
1.512 vots (21 %), 5 regidors
CUP:
1.048 vots (15%), 4 regidors
PSC:
869 vots (12 %), 3 regidors
MES:
522 vots (7 %), 1 regidora
ICV:
418 vots (6%), 1 regidor


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

suècia

La policia sueca investiga un tiroteig prop de l’ambaixada israeliana

barcelona
política

Sánchez tanca la porta a Puigdemont i aposta pel tripartit

madrid
tribunals

Puigdemont lamenta que Fiscalia del TdC el vegi “responsable de tot”

barcelona
política

Sabrià també anuncia que deixarà la política institucional

barcelona
oceania

Algunes zones de Nova Caledònia escapen al "control" francès

barcelona
Pere Rodríguez
Alcalde de Montmeló (PSC)

“És prioritari generar oportunitats d’habitatge”

Montmeló
Núria Badosa
Cap de l'oposició ( Junts) a Bescanó

“La tasca de governar hauria de ser més cooperativa”

Bescanó
Guerra a Gaza

L’Estat espanyol nega el permís per atracar a un vaixell amb armes per Israel

Barcelona
Estats Units

Dur interrogatori de la defensa de Trump al seu exadvocat, Michael Cohen

Barcelona