Política

terrorisme

investigació

Investiguen si Younes Abouyaaquob va rebre ajut en la fugida

La investigació busca ara determinar si la cèl·lula terrorista disposava d’algun suport nacional on internacional

El conseller de Justícia, Carles Mundó, reclama que els Mossos que els tinguin accés a la informació internacional i que l’Estat pagui el deute pendent amb el cos

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha explicat aquest dimarts en declaracions a Catalunya Ràdio que els Mossos d’Esquadra estan investigant si algú va ajudar Younes Abouyaaquob en la seva fugida des del lloc de l’atemptat, les Rambles de Barcelona, fins a a Subirats (Alt Penedès), on va ser abatut aquest dilluns per la policia catalana.

Un dels factors que podrien fan sospitar el terrorista va rebre algun tipus d’ajut és el fet que, en el moment de la seva mort, portés un cinturó d’explosius simulats i s’hagués canviat de roba. “Sembla clar que alguna mena de logística havia de tenir”, apuntat.

El conseller també ha explicat que els Mossos estan treballen per determinar si la cèl·lula de terroristes d’Alcanar (Montsià) tenia algun “suport”, nacional o internacional, que pugui suposar “un risc” en el futur.

El titular de Justícia ha volgut deixar clar que quan parlen de “desarticulació” de la cèl·lula terrorista es refereixen a la neutralització dels dotze implicats sobre els que els Mossos tenen coneixement. Per aquest motiu, cal continuar investigant perquè és “evident” que podria haver-hi “elements de cooperació”.

Mundó ha defensat que no es pot compartir informació sobre la investigació que s’està fent dels atemptats a nivell internacional de la banda terrorista perquè comprometria la “bona relació” amb altres països, així com les “línies d’investigació”. En aquesta línia, ha insistit en la necessitat d’informar amb “prudència” perquè el límit de la transparència ha de ser el de “no posar en risc la seguretat de les persones”.

Sí que ha revelat que algun dels membres de la cèl·lula detinguts ja “han declarat” davant la policia i això ha proporcionat prou informació perquè els Mossos continuïn les seves investigacions. La compareixença dels quatre detinguts aquest dimarts a l’Audiència Nacional podria ser clau si “expliquen tot allò que saben”.

Mundó ha destacat la rapidesa amb què s’ha fet la identificació dels morts, i ha assegurat que ara la prioritat és donar suport a les famílies.

D’altra banda, ha considerat que l’anunci del ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, que al setembre els Mossos tindran accés a l’Europol arriba tard. Mundó ha reclamat que la policia catalana tingui accés a la informació internacional al mateix nivell que “qualsevol altra policia d’Estat”. Segons ell, ara és una “oportunitat magnífica” perquè el govern espanyol passi ara “de les paraules als fets” incloent els Mossos als circuïts d’informació internacional i liquidant el deute pendent amb el cos policial, que ascendeix a 688 milions d’euros. “El que més ajudaria en aquests moments és liquidar aquest diners”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona