Política

MONTSERRAT CANDINI

ALCALDESSA DE CALELLA DE MAR PEL PDECAT

“Estan especialitzats a atemorir, a fer por”

“Alguns hotelers m’han assegurat que, davant dels fets viscuts, mai més no acceptaran policies a casa seva”

“N’hem rebut moltes, fins i tot de mort. És molt lamentable”

La nit de diumenge uns guàrdies civils de paisà hostatjats a Calella van arremetre contra un grup de concentrats que els escridassava davant el seu hotel. El balanç final va ser de catorze contusionats i quatre persones ateses a l’hospital. Dilluns al vespre marxaven de l’establiment davant l’escridassada d’una multitud.

El mateix diumenge, abans de l’incident, vostè ja havia apel·lat a través de les xarxes socials a la responsabilitat dels hotelers davant la càrrega policial durant el referèndum.
Cert. Quan va venir aquesta unitat especialitzada fa dues setmanes ja vaig recomanar a la ciutadania que els rebés amb un somriure i clavells davant la incomoditat i el fràgil equilibri de convivència que podia suposar, i diumenge vaig llançar una reflexió al sector acompanyada d’imatges dels ferits.
I va arribar diumenge a la nit.
Va ser el moment en què es va trencar la tassa. L’atac dels guàrdies civils de paisà a ciutadans de Calella, saltant per sobre de la barrera dels mossos, colpejant amb porres extensibles i perseguint la gent i encarant-s’hi va traspassar una línia vermella.
Va anar a demanar explicacions de l’incident?
Vaig anar a l’hotel i vaig parlar amb qui em van dir que era el superior del cos policial. Només hi vaig trobar una mirada altiva, una actitud fatxenda i cap disculpa. La unitat que vam tenir a Calella estava especialitzada a atemorir, a fer por. Crec que tenien l’encàrrec d’atacar i de fer mal, i això encara xoca més quan a la nostra ciutat tenim una caserna de la Guàrdia Civil des de fa molts anys i la relació amb els agents que hi viuen sempre ha estat excel·lent i hi hem treballat sense cap problema.
La van acusar d’amenaçar els empresaris perquè fessin fora els guàrdies civils.
No he amenaçat ningú. La propietària de l’hotel Vila em va trucar el matí de dilluns i em va explicar que havia quedat molt impactada amb les escenes de violència viscudes durant el referèndum però, sobretot, amb l’atac patit a Calella, i que estava intentant localitzar el comandant de la Guàrdia Civil per informar-lo que volien que els agents marxessin immediatament. A més, em va assegurar que se sentien enganyats perquè els havien dit que la unitat venia a Calella en el marc del nivell 4 d’amenaça terrorista. Al migdia van poder parlar amb el comandant i van acordar que abans de les vuit els agents haurien marxat. La decisió va ser seva, però jo l’aplaudeixo.
Durant la concentració del migdia vostè també va demanar davant la gent concentrada que no volia els guàrdies civils a Calella.
Vaig dir que no volia que els nostres hotels esdevinguessin casernes. I ho mantinc. A la ciutat han vingut durat molts anys agents dels cossos de seguretat de l’Estat i no hi havia hagut cap problema. Els fets de diumenge no els tolerarem més.
Ha rebut amenaces?
Moltes, sobretot a través del telèfon de l’Ajuntament. També de mort que he denunciat directament als Mossos. És molt lamentable. N’estem fent una recopilació per prendre les accions legals oportunes.
Calella tornarà a tenir agents de la policia espanyola?
Aquesta decisió correspon a l’empresariat. A mi personalment, alguns hotelers m’han assegurat que, davant dels fets viscuts, mai més no els acceptaran a casa seva perquè no volen ser còmplices de la violència que s’ha viscut al carrer.
Creu que la situació pot afectar el principal motor econòmic de Calella, el turisme?
Malgrat que determinats mitjans de comunicació espanyols es dediquen a tergiversar la realitat i a fer publicitat negativa de la ciutat, estic convençuda que ho superarem. I ho dic perquè també estem rebent mostres de suport d’arreu.
La fiscalia ha anunciat que li demanarà explicacions. Com ho afronta?
Amb calma, perquè ja forma part del relat orquestrat a què ens té acostumats. La fiscalia està tan instrumentalitzada per part del govern i és un braç més del que dicta la vicepresidenta que és difícil trobar-hi imparcialitat. Sense investigar res, sense demanar cap documentació ja ens assenyala. És una imatge molt decadent de l’administració que representen.
Quan creu que acabarà el relat de la por?
Confio que sigui al més aviat possible, perquè el poble català és un poble tranquil que no mereix aquest assetjament, aquesta amenaça constant pel sol fet de voler-se expressar lliurement sobre el futur del seu país. Aquesta situació ens pot superar emocionalment, però no afectarà les nostres conviccions més profundes. Estic molt orgullosa del meu país i, en especial, de la meva ciutat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries