Successos

PROCÉS SOBIRANISTA

1-O

Calella clama per fer fora els guàrdies civils i ho aconsegueix

Catorze contusionats en un enfrontament amb agents del cos durant la nit i matinada de diumenge

L’alcaldessa, Montserrat Candini (PDeCAT) reclama al sector turístic que no els torni a acceptar

Calella va gaudir diumenge d’una jornada electoral sense cap incident, però va acabar el dia amb un enfrontament als seus propis carrers entre manifestants i guàrdies civils que s’hostatgen a la ciutat. Pels volts de la mitjanit, un centenar de persones es van plantar davant de la porta de l’Hotel Vila del carrer Sant Josep, un dels establiments del municipi que te com a clients agents de la guàrdia civil, i van començar a escridassar-los i a increpar-los. Uns quants agents, segons relaten els concentrats, van sortir a la porta on s’hi van quedar plantats. Davant l’augment de la tensió –agents haurien llençat des de les habitacions escopinades i orins als concentrats a sota–, es va donar l’alerta als Mossos que van fer un cordó de seguretat per evitar que la tensió es desbordés. La mesura es va demostrar insuficient quan uns quants guàrdies civils, que anaven sense uniforme i alguns armats amb porres extensives van començar a perseguir la gent i a colpejar-la. La persecució es va allargar fins a un parell de carrers més enllà de l’hotel i quan tornaven, els agents van tornar a ser increpats per veïns davant la seva actuació i s’hi van tornar amb insults i amenaces.

Desproporcionada

Els fets, dels quals en queda constància a través de vídeos i imatges, van circular ràpidament per les xarxes socials i van tenir un fort ressò entre la ciutadania. Tant és així que aprofitant la concentració organitzada davant l’Ajuntament per denunciar les càrregues policials contra els participants en el referèndum, l’alcaldessa, Montserrat Candini (PDeCAT) ha criticat amb duresa aquest migdia la situació creada a Calella. Candini, davant la plaça de l’Ajuntament plena a vessar, va qualificar la càrrega policial d’ahir de “desproporcionada i injustificable”. Durant l’acte, l’alcaldessa ha traslladat un missatge clar al sector hoteler, convidant l’empresariat a no tornar a acceptar agents dels cossos policials de l’Estat davant les imatges de repressió viscudes diumenge. “No volem que els hotels esdevinguin casernes”, ha etzibat tot recordant que la ciutat ha acollit durant molts anys policies “sense cap problema” i que “a nivell local les relacions amb els responsables tant de la guàrdia civil com de la policia nacional són excel·lents”. Candini, que ha recordat que s’havia personat a l’hotel per demanar als responsables de la guàrdia civil “respecte als ciutadans”, reunirà d’urgència el sector per traslladar-los personalment la petició. Els ciutadans concentrats a la plaça, amb cartells on es demanava que els guàrdies civils marxessin, han cridat consignes en aquest sentit i han acabat cantant Els Segadors.

La marxa dels guàrdies civils no ha estat l’única gestada avui a Calella. Segons informa Efe, establiments com Catalonia o Las Palmeres que hostatjaven policies nacionals, han convidat els agents a fer les maletes. Paral·lelament, alguns establiments comercials de la ciutat també han fet saber a través de cartells informatius que els cossos policials estatals no eren ben rebuts i que no se’ls serviria. Durant el vespre un nombrós grup de persones s’ha concentrat a prop de l’hotel Vila mentre marxaven els darrers guàrdies civils i els han acomiadat amb crits, cants i consignes.

Escridassada a Pineda

El rebuig a les forces policials estatals als municipis turístics de l’Alt Maresme ha crescut arrel de les intervencions fetes pels policies per intentar impedir el referèndum. La mateixa nit de diumenge un grup de persones es va concentrar davant l’hotel Montpalau de Pineda on s’hostatgen agents de la policia nacional i van cridar consignes a favor de la llibertat i en contra de la repressió policial. Un cordó de policies uniformats es va situar davant de la porta de l’hotel fins que la manifestació es va esvair. A Pineda, durant la jornada electoral s’havien viscut moments d’extrema tensió entre la gent que anava a votar i els policies nacionals. Els primers van pensar que els agents anaven a tancar el col·legi electoral del carrer Montpalau i es va concentrar a l’inici del carrer per impedir que entressin.

La policia, que en realitat esperava l’arribada dels autocars que els havien de traslladar fora de la població, va formar un cordó policial. Al final l’episodi va quedar en només enfrontaments verbals.

La propietat convida a marxar els agents i tanca l’hotel

L’hotel Vila, on fins diumenge estava ocupat per més d’un centenar de guàrdies civils, ha tancat avui les portes. El propietari, David Coll, ha confirmat que després de conèixer els fets protagonitzats a Calella “i haver vist la brutalitat de les càrregues policials contra els votants arreu de Catalunya” ha reclamat als agents que marxessin de l’establiment. “No teníem cap contracte i he comunicat al superior del cos que ja no els donaríem més servei i que a les 8 del vespre l’hotel havia d’estar buit”, ha assegurat Coll. Durant la tarda es van abaixar les persianes, es van instal·lar fustes de tancament i es van col·locar rètols on s’informava que l’hotel estava tancat. “Som una família hotelera des de fa tres generacions i estem profundament afectats per tot el què ha passat”, ha dit David Coll que ha lamentat que alguns veïns “ens assenyalin com si nosaltres tinguéssim la culpa”. Coll precisa que van acceptar l’arribada del contingent policial fa unes setmanes “perquè se’ns va vendre que venien com a reforç per garantir la seguretat ciutadana atès que estem a nivell 4 d’amenaça terrorista”. El propietari de l’Hotel Vila explica que durant molts anys han rebut a l’establiment tant guàrdies civils com policies nacionals “sense cap problema”. David Coll assegura que la decisió de tancar l’hotel i fer fora els guàrdies civils ha estat pròpia i no el resultat de la pressió feta davant els fets viscuts a Calella.De la seva banda, la presidenta de l’Associació Turística de Calella (ATC), Isabel Mallol, va lamentar els incidents viscuts a la població però va voler distanciar el sector de la situació política que es viu a Catalunya i va informar que s’ha adreçat a tots els associats donant informació sobre la convocatòria de vaga general per demà. “No podem patir les conseqüències d’una situació que no hem creat nosaltres”, va comentar i va destacar que l’ATC “condemna la violència viscuda diumenge”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia