Política

SANTI RODRÍGUEZ

SECRETARI GENERAL DEL PP A CATALUNYA I DIPUTAT AL PARLAMENT DES DEL 2003

“Els conflictes polítics permeten el diàleg, els jurídics no”

Santi Rodríguez serà un dels quatre diputats que el PP mantindrà al Parlament. Fidel a la direcció del partit, creu que la derrota del 21-D és fruit d’una fuga de vot útil cap a Ciutadans

Després del 21-D, amb quina autoritat el PP continua governant Catalunya a través del 155?
El PP no governa Catalunya amb el 155. Això no ho pot dir. El govern d’Espanya està fent funcionar administrativament Catalunya a través d’un article previst a la Constitució. I això s’ha fet independentment dels resultats electorals del 21-D. No barregem les coses, una cosa és el PP i l’altra el govern d’Espanya.
Sí, però vostès han rebut un càstig electoral tan fort que qüestiona totes les decisions que han pres.
Insisteixo que els mals resultats electorals no els ha rebut el govern d’Espanya sinó el PP de Catalunya. És evident que els electors ens han fet arribar diversos missatges que haurem d’analitzar amb la nostra gent al territori.
I a què atribueix aquesta derrota tan aclaparadora?
Segurament no hem sabut transmetre que el nostre també era un vot útil. Això ho ha capitalitzat Ciutadans i per això ha guanyat les eleccions. Penso que hem d’intentar adequar la política i els missatges a aquesta realitat perquè els electors vegin en nosaltres un vot útil.
Vol dir que cal una refundació del PP català i dels seus lideratges?
Jo no he parlat de refundació ni de persones. Estic convençut que Xavier García Albiol ha estat el millor candidat que teníem i la campanya que hem fet és la que vam definir entre tots. Potser el que ha fallat és el missatge, l’estratègia. També hem pagat el preu del desgast de governar a Espanya, cosa que Ciutadans no ha tingut.
Detecto poca autocrítica.
No. Miri, des de l’endemà mateix de les eleccions es va reunir el comitè executiu extraordinari per analitzar els resultats i afrontar la nova situació. Des de la direcció del partit s’està analitzant què ha pogut passar i què cal canviar i ho estem fent amb totes les territorials. Ara, el repte que tenim davant són les eleccions municipals de 2019 i per això cal treballar per fer veure als catalans que el PP és un partit útil.
I cal rellevar García Albiol?
Ja li he dit abans que aquest debat no prioritza les persones sinó un canvi en el missatge, un canvi en la visualització del nostre partit com una opció útil.
Tenint en compte que el bloc independentista ha renovat la majoria absoluta i tornarem a tenir govern independentista, com superem l’atzucac?
Doncs miri, això depèn dels partits que ens hi han portat, sobretot Junts per Catalunya i ERC. Si ells tenen la responsabilitat de constituir un nou govern que ho facin, però primer hauran de resoldre els temes judicials que tenen pendents i que poden limitar la constitució d’aquesta majoria.
Però vostè troba proporcionat que el Tribunal Suprem mantingui a la presó o sota amenaça de detenció diputats independentistes electes?
Miri, jo no soc jurista i no vull opinar sobre temes que no domino. Només em limito a respectar les decisions judicials.
Les respecta perquè van en sintonia amb l’estratègia del govern de Mariano Rajoy?
No, les respecto perquè encara que els independentistes ens ho vulguin fer creure, en aquest país la separació de poders funciona, i molt bé.
Amb uns resultats tan clars com els del 21-D, amb un bloc independentista que supera de sobres en vots i diputats el bloc constitucionalista, no creu que ha arribat el moment d’assumir que la solució al conflicte és el diàleg?
Miri, els conflictes polítics tenen solucions des del diàleg, però els jurídics no. Ja li deia abans que la separació de poders en aquest país per sort funciona molt bé i la gent que no fa cas de les lleis ha de respondre davant d’aquesta justícia. I els que ens han portat fins aquí ara tenen un greu problema amb la justícia que no es pot barrejar amb la política.
Cap dels delictes dels quals s’acusa els presos o els diputats electes exiliats a Brussel·les no tenen cap base jurídica sòlida.
Això ho diu vostè. Jo el que dic és que no soc jurista i que no puc opinar de temes tècnics que no domino.
Compliran el compromís d’aixecar el 155 quan hi hagi nou govern, encara que sigui independentista?
És clar, aquest és el compromís. El 155 es deixarà d’aplicar quan hi hagi nou govern, sigui del color que sigui, i que respecti l’ordenament constitucional vigent
I la intervenció econòmica de la Generalitat?
Quan tinguem garanties que els diners es gasten d’acord amb la llei, sense desviar ni un euro cap a activitats que puguin alterar l’ordenament constitucional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Multa milionària del TJUE a Hongria per saltar-se les lleis europees sobre l’asil

Barcelona
Estat espanyol

El president del CGPJ rebutja la reforma que planteja Sánchez

Barcelona
REGNE UNIT

Els laboristes reactivaran l’economia sense fer disparar la despesa

BARCELONA
ESTAT FRANCÈS

Nova reunió d’Els Republicans per ratificar l’expulsió del seu líder

BARCELONA
Cimera del G7

Els líders del països més rics aborden a Bari l’ajuda a Ucraïna

Barcelona
política

L’Àrea Metropolitana de Tarragona comença a definir els lideratges dels serveis que s’estudien mancomunar

Reus
política

Montero descarta el finançament singular que ERC reclama per investir Illa

barcelona
política

Boye diu que estan “preparats” per a una eventual detenció de Puigdemont

barcelona
política

Activen el formulari per tornar les multes de la ‘Llei mordassa’ pel procés

barcelona