Política

Aragonès afirma que l’aixecament de la intervenció vinculada al 155 era ineludible

El vicepresident del govern explica que la Generalitat ha fet pagaments amb “normalitat” abans de l’anunci de la Moncloa

El conseller reclama que es retirin també els controls vinculats al FLA

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, ha afirmat aquest divendres que l’aixecament de la intervenció de les finances de la Generalitat vinculada al 155 era una conseqüència “automàtica” a la constitució de l’executiu del president Quim Torra. És per això que ha reclamat a l’Estat que retiri les mesures de control vinculades al Fons de Liquiditat Autonòmic vigents des de 2015.

En declaracions als periodistes abans de reunir-se amb l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabaté, Aragonès ha volgut treure ferro aquest divendres a l’anunci de l’executiu de Pedro Sánchez de la retirada de les mesures de control sobre les despeses de la Generalitat que estaven en vigor des de l’estiu.

El conseller ha explicat que, un cop decaigut el 155, també ha quedat sense efecte la intervenció financera i la Generalitat ha tornat a rebre els avançaments del model de finançament en els seus comptes i no necessita del vistiplau d’Hisenda per efectuar tota mena de despeses.

De fet, ha revelat que aquesta setmana la Generalitat ja ha estat fent pagaments “amb normalitat i sense demanar permís a ningú” perquè “la llei ens empara”.

Segons ell, si el govern central hagués fet alguna cosa diferent que acabar amb la intervenció dels comptes catalans perquè fer el contrari hauria estat “il·legal”. “El compliment de la llei s’ha de donar per descomptat”, ha reblat.

Això no obstant, ha celebrat el canvi d’actitud de l’executiu de l’Estat i li ha demanat que, “posats a fer anuncis”, aixequi també les mesures de control de despeses a posteriori que estan vigents des de finals de 2015 i vinculades al cobrament del FLA. “Queda una intervenció pendent en la que es demana un control de despeses a posteriori”, ha recordat Aragonès, que ha precisat que aquest mecanisme s’aplica només a Catalunya.

El vicepresident ha volgut desmentir que el gest de la Moncloa sigui cap “contraprestació” pel suport de les forces independentistes a la investidura de Pedro Sánchez. “El PP ho sap perquè la setmana passada els representats d’Hisenda ja ens van confirmar que això aniria així”, ha indicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia