Política

Els 27 alerten que la crisi interna al Regne Unit pel Brexit “incrementa la probabilitat” d’una sortida sense pacte

La UE intensifica els “preparatius” per a un escenari sense acord davant les dificultats de May d’aconseguir la ratificació del text a Westminster

Els 27 estats membres de la UE alerten que les dificultats perquè el parlament britànic ratifiqui l’acord del Brexit “incrementen la probabilitat” d’un escenari sense acord. Així ho asseguren fonts diplomàtiques europees en plena crisi interna al Regne Unit després de l’ajornament de la votació a Westminster i la moció de confiança que afronta aquest dimecres Theresa May. Davant la situació a Londres, el bloc europeu està intensificant els “preparatius” per afrontar un divorci sense pacte i té previst abordar l’escenari aquest dijous, quan els 28 es reuniran a Brussel·les. “El temps s’està esgotant”, asseguren les mateixes fonts.

Els líders europeus es mantenen a l’expectativa dels desenvolupaments a Londres on la primera ministra britànica Theresa May s’enfronta aquest dimecres al vespre a un vot de confiança del seu partit i que amenaça de fer caure el govern. Per això, a Brussel·les no revelen encara quina fórmula podrien oferir a May per facilitar-li la ratificació parlamentària de l’acord. “És impossible renegociar l’acord, la resta es pot discutir”, afirmen aquestes fonts.

La primera ministra britànica es va reunir dimarts amb diversos líders europeus, entre ells la cancellera Angela Merkel i el president de la Comissió Europea, per negociar “garanties addicionals legals” sobre l’acord del Brexit. En concret, tal com va explicar el seu secretari d’Estat per al Brexit a l’arribada a Brussel·les, May vol que els 27 estats membres garanteixin al Regne Unit que no quedaran “atrapats permanentment” en la unió duanera que preveu el pla de contingència irlandès, arran de les exigències de la Cambra dels Comuns.

La líder tory va anunciar dilluns que ajornava la votació de l’acord del Brexit per la manca de suport al text i s’ha proposat aconseguir aquestes garanties addicionals a la cimera europea del dijous per tornar a demanar el vot als diputats britànics.

A l’espera de la votació dels tories, la cimera europea de dijous preveu una reunió al vespre dels 27 amb May per conèixer “els desenvolupaments interns” al Regne Unit respecte la ratificació i una posterior discussió sense la britànica per decidir quina “oferta” poden fer per facilitar el vot a Westminster.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona