Política

Tensió al PDeCAT per la llista del 28-A amb JxCat

El consell extraordinari del partit posa a debat avui una candidatura on la consellera Borràs podria ser número 2

Ampli aval de les bases de la Crida a Sànchez com a líder

La configuració de la llista de Junts per Catalunya a les eleccions espanyoles i els objectius que ha de tenir a Madrid estan tensant les costures del Partit Demòcrata, després que el nom de l’actual cap de files de JxCat al Parlament, Jordi Sànchez, a la presó, s’hagi proposat com a cap de la llista el 28-A per Barcelona, amb la consellera de Cultura, Laura Borràs, de número 2, i Jordi Turull i Josep Rull com a caps de cartell a Lleida i Tarragona, respectivament. L’exconseller exiliat Lluís Puig ho seria a Girona. A la llista de Barcelona hi aniria també Míriam Nogueras, vicepresidenta del PDeCAT, mentre que a Rull el podria acompanyar el coordinador d’organització i diputat al Congrés Ferran Bel. El diputat i líder de la JNC, Sergi Miquel, podria ser el número 2 a Girona.

Tot plegat, això sí, està pendent de les converses tant dins del PDeCAT, que ahir va reunir part de l’executiva i que aquest matí celebra un consell nacional extraordinari per ratificar la candidatura, com entre el PDeCAT i l’entorn de Puigdemont, amb la presó i Waterloo com a escenaris de decisió. En cas d’acord, avui es podria celebrar un acte de JxCat.

Un dels debats de fons en què no es posen d’acord és quin paper han de tenir a Madrid els diputats de JxCat. Si bé tots tenen clar que la prioritat és el diàleg per exercir l’autodeterminació en un referèndum, la discussió és si la tàctica per instar-lo és bloquejar sistemàticament la governabilitat a l’Estat o per col·laborar-hi d’alguna manera, com hi apostava ahir Sànchez, entrevistat per l’ACN.

Però també hi ha sobre la taula la progressiva dissolució del PDeCAT dins de JxCat, que ja va començar amb les eleccions al Parlament. La vella guàrdia neoconvergent censura que s’estigui duent a terme la mateixa operació que el 21-D per aigualir el partit. Els històrics Carles Campuzano i Jordi Xuclà, o la mateixa expresidenta del PDeCAT Marta Pascal, podrien ser així a la corda fluixa. La formació de David Bonvehí considera que està perdent representació i poder dins de JxCat, tot i que la marca pertany tot just al mateix PDeCAT. “No ens fa por sumar per construir projectes transversals, però no estem disposats a perdre la nostra identitat ni personalitat”, deia Bonvehí divendres.

Mentrestant, la Crida, que formalment ha decidit presentar-se el 28-A, a petició de Sànchez ha sotmès en les últimes hores a votació telemàtica donar-li permís per liderar la llista de JxCat. El sí va imposar-se clarament amb 7.932 vots, un 81% del total; el no va obtenir 1.725 suports (un 18%), i 94 fundadors van votar en blanc (1%). El president Quim Torra, un altre dels impulsors del moviment, aplaudia ahir la tria de Sànchez.

El sudoku es completa amb la perspectiva que la consellera Elsa Artadi, que ja va estripar el carnet del PDeCAT, sigui la número 2 de Quim Forn a les municipals a Barcelona.

LA FRASE

No ens fa por sumar, però no estem disposats a perdre la nostra identitat ni personalitat
David Bonvehí
President del PDeCAT

Presos, familiars i govern, pedrera del 28-A i el 26-M

La presó i el govern seran les pedreres dels caps de llista independentistes a les eleccions de l’abril i el maig, junt amb alguns familiars dels presos. El president d’ERC, Oriol Junqueras, serà el número 1 pel Congrés i a les europees, a més de ser el candidat de l’Aliança Lliure Europea a presidir la Comissió; la parella de Raül Romeva, Diana Riba, farà tàndem amb ell a Europa, i ahir es va saber que la germana de l’exconsellera empresonada Dolors Bassa, Montse Bassa, serà la cap de llista d’ERC per Girona a les estatals. Amb Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull presentant-se per al Congrés i Quim Forn a Barcelona, cinc dels nou presos polítics concorreran als diversos comicis.

Després de la marxa d’Ernest Maragall per ser l’alcaldable d’ERC a la capital, el govern necessitarà una altra remodelació si es confirmen les baixes de Borràs i Artadi, que fa setmanes va admetre que el seu nom era sobre la taula a Barcelona. L’espai postconvergent ha de decidir com ordena noms com el seu, l’exconsellera Neus Munté, que va guanyar les primàries del PDeCAT, o Ferran Mascarell, si acaben anant a la llista.

Mentrestant, ahir Comunistes de Catalunya, grup d’EUiA liderat pel diputat processat Joan Josep Nuet, va desmarcar-se de la llista dels comuns i aposta per un acord amb ERC a través de la plataforma Sobiranistes, d’Elisenda Alamany i el mateix Nuet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona
política

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona