Política

Maduro exigeix als militars desarmar als “traïdors” i “colpistes”

El líder chavista encapçala una marxa de comandaments militars a Caracas

Moren dos adolescents durant les protestes opositores a Veneçuela i ja són 57 morts des de principi d’any

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha exigit aquest dijous als militars desarmar als “traïdors” i “colpistes”, durant una visita que va fer al Ministeri de Defensa 48 hores després d’un efímer aixecament que va estar encapçalat pel líder opositor i cap del Parlament, Juan Guaidó.

La Força Armada Nacional Bolivariana (FANB) “ha de mostrar-se cada vegada més subordinada al comandament, cada vegada més obedient, cohesionada, disciplinada (...), cada vegada més socialista, antiimperialista, cada vegada més chavista”, va declarar el mandatari davant de centenars d’oficials a Caracas.

Durant el seu discurs, que va ser transmès de manera obligatòria per totes les estacions de ràdio i televisió, Maduro va dir als uniformats que “ha arribat l’hora de combatre”, va explicar, “derrotant temptatives colpistes de traïdors que es venen als dòlars de Washington”.

El líder chavista va tornar així a acusar el Govern dels Estats Units per la revolta del dimarts, que ha desencadenat dos dies de protestes antigovernamentals, algunes de les quals es van tornar violentes i han deixat dos morts i prop de 200 ferits, segons dades no oficials.

Per la seva banda, el ministre de Defensa, Vladimir Padrino, present en l’acte, va criticar que hi hagi detractors de Maduro que “volen comprar oficials” per a generar enfrontaments entre militars.

Per part seva, el número dos de la FANB, Remigio Ceballos, va reiterar que els militars estan obligats a ser fidels a Maduro, a qui reconeixen com a comandant en cap. Ceballos va ratificar el suport de la institució castrense a Maduro i va repudiar la crida de desobeir al líder chavista que ha fet Guaidó, “un idiota que es fa passar per president”, va dir.

Guaidó va jurar el gener passat com a president interí de Veneçuela, i ha estat reconegut així per més de 50 països, en considerar que el segon mandat de Maduro és il·legítim per haver obtingut la reelecció en uns comicis titllats de fraudulents i sense participació de l’oposició.

D’altra banda, els adolescents Yoifre Hernández Vásquez, de 14 anys, i Yosner Graterol, de 16, han mort aquest dijous després de resultar ferits en les protestes opositores a Veneçuela. D’aquesta manera augmenta ja a quatre el número de morts des que es produís el dimarts un efímer aixecament militar.

Amb aquestes morts, ascendeixen a 57 els morts durant les protestes contra el Govern de Nicolás Maduro des d’inicis d’any, d’acord amb al còmput del OVCS. Així mateix, prop de 200 persones han resultat ferides en les manifestacions, inclosa una desena de treballadors de la premsa.

Veneçuela travessa un pic de tensió política des de gener passat, quan Maduro va jurar un nou mandat de sis anys que no reconeixen l’oposició i part de la comunitat internacional, i el cap del Parlament, Juan Guaidó, va proclamar un Govern interí que compta amb el suport de més de 50 països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona