Política

Sánchez i Iglesias constaten el bloqueig sense trencar

El PSOE i Unides Podem es reuneixen més de quatre hores sense cap avenç

El president l’anima a arribar a un pacte “sense vencedors ni vençuts”

Els morats no dinamiten els ponts tot i el recel

El PSOE i Unides Podem van superar ahir per una tarda els dards encreuats a través dels micròfons i les portades i el mar de recels que els separa i es van tancar a les dependències del Congrés per fer una reunió de treball sobre la base del Programa comú progressista de 370 punts que Pedro Sánchez va presentar dimarts amb escenografia electoral. Després de quatre hores i mitja de reunió, el PSOE va constatar que Unides Podem reclama entrar al govern i Unides Podem que el PSOE li veta la porta del Consell de Ministres encara que aprovi el pla de govern de 370 mesures. I tot amb la indissimulada tibantor entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias a flor de pell.

L’esforç d’explorar una entesa a la tarda a porta tancada no va impedir que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias escalfessin la cita amb advertiments previs en públic al matí, que es van llançar a través dels mitjans, perquè entre ells no hi ha diàleg ara per ara. “Saber negociar és voler negociar, una bona negociació no pot tenir vencedors ni vençuts”, oferia Sánchez, tot i deixar clar que ell no es doblegarà mai a una coalició com la que oferia al juliol. “Hem pactat a tot arreu on no hi és Sánchez”, va alliçonar Iglesias al president espanyol en funcions.

Amb la presentació dels 370 punts feta a l’estació de Chamartín, molts dels quals inspirats en el programa electoral d’Unides Podem i alguns –com ara la no derogació de la reforma laboral en favor de reformar els seus punts més lesius– queden per sota de les aspiracions d’Iglesias, el que Sánchez ha aconseguit és situar l’atenció del compte enrere fins a la data límit del 23 de setembre en els continguts i no en els càrrecs. Però, un cop entrats en les matèries, va arribar l’hora de debatre els càrrecs i la cortesia va esclatar. “Hem acordat amb les negociadores del PSOE continuar parlant els pròxims dies i, si és possible, mantenir una nova reunió, però marxem sincerament preocupades perquè bàsicament ens han vingut a presentar un programa electoral”, va denunciar la portaveu d’Unides Podem, Ione Belarra. “S’han mostrat profundament inamovibles en les posicions en què es mantenien i han vingut a presentar una tercera via que en realitat és la primera i l’única via que ha mantingut el PSOE, que és la de partit únic”, va reprotxar Belarra als seus interlocutors socialistes.

En nom del PSOE, la portaveu al Congrés, Adriana Lastra, va ser més suau i va “constatar diferències” que obren pas a continuar parlant en el marc del que va definir com a “comissió negociadora”. “En una negociació no hi pot haver retrets”, va dir Lastra als interlocutors que els havien airejat uns minuts abans. “Unides Podem sempre ha dit que l’acord programàtic no seria un problema”, va dir Lastra per afegir-hi pressió. Els interlocutors del PSOE es van entretenir a explicar a Unides Podem que l’oferta de Sánchez dels 370 punts es completa amb una triple garantia de control –una oficina nova adscrita a Hisenda, una comissió al Congrés i al Senat i una comissió reforçada amb la societat civil– per vigilar el compliment del programa que els ha de fer innecessari entrar al Consell de Ministres. Però no els van convèncer.

Res de la CNMV ni del CIS

Més enllà del programa, Iglesias espera que Sánchez “no mentís” quan deia que l’obstacle era ell i prou i no aprova que la vicepresidenta, Carmen Calvo, ofereixi a Unides Podem premis de consolació, com ara la direcció del CIS, de la CNMV –l’àrbitre de la borsa– o el Defensor del Poble. “Nosaltres no compartim aquesta concepció patrimonial del poder que tenen els socialistes”, va denunciar. Per Iglesias, es tracta de càrrecs en organismes públics que han de ser ocupats per persones amb un perfil “tècnic”, una circumstància que, segons ell, ja no succeeix amb el recent nomenament del nou director d’informatius de RTVE, Enric Hernández. Tampoc aprova el líder d’Unides Podem els continguts del programa comú progressista de 370 mesures. “El document representa alguns passos enrere”, adverteix.

Mentre Espanya es precipita cap a les que serien les quartes eleccions en quatre anys, Sánchez i Iglesias no es plantegen ara per ara posar fi a la seva incomunicació i el president no és ni tan sols partidari d’anar a una investidura a rebre un sí gratis sense la garantia de quatre anys d’estabilitat.

LES FRASES

Marxem molt preocupades perquè bàsicament ens han vingut a presentar un programa electoral
Ione Belarra
portaveu d’unides Podem
Hem constatat diferències, però continuem parlant. En una negociació no hi pot haver retrets
Adriana Lastra
portaveu del psoe al congrés
De la mateixa manera que dic que temo que hi hagi eleccions, també dic que no les vull
Miquel Iceta
Primer secretari del psc

Iceta “tem” que hi haurà eleccions

Pel primer secretari del PSC, Miquel Iceta, la possibilitat d’una repetició de les eleccions estatals és, ara mateix, una opció més que plausible. “Em temo que si”, va ser la seva resposta quan se li va preguntar per la qüestió en una entrevista a Catalunya Ràdio, on també va recalcar que el seu desig, però, és que hi hagi un acord abans que no faci necessari concórrer de nou a les urnes. Pel lider dels socialistes catalans, a hores d’ara, i a diferència del mes de juliol passat, “no es donen les condicions per a un govern de coalició” entre el PSOE i Unides Podem, ja que la confiança entre les dues formacions s’ha deteriorat. “No hem de fer un matrimoni, sinó un compromís i a veure si funciona”, va ser la seva metàfora al respecte, alhora que va advertir Pablo Iglesias “que s’haurà de fer responsable” del que pugui succeir si hi ha una repetició electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona