Política

Castells i Nadal defensen que el govern no ha cedit a cap pressió de la «trama Pretòria»

Mas nega tota implicació en la xarxa i diu que els que l'hi relacionen ho fan per la proximitat de les eleccions catalanes

Castells i Nadal es van veure obligats a respondre a les informacions que els relacionen amb els imputats de la trama Pretòria, un cop aixecat el secret del sumari del cas. Després d'un matí de ple en què el silenci va ser la tònica general als passadissos de la cambra catalana, els dos consellers van comparèixer a la tarda davant dels mitjans per donar un missatge a una veu: el govern no ha cedit a cap pressió per part dels implicats en aquesta xarxa de presumpta corrupció. El titular d'Economia va defensar que l'executiu ha actuat sempre de manera «impecable» i va ser especialment contundent en el terreny personal. «A mi no em pressiona ningú i ningú ho ha intentat», va deixar clar, lamentant que s'hagi estès «ombres de dubte sobre la meva persona». El sumari revela que Prenafeta va parlar amb Castells sobre un edifici al Fòrum de la immobiliària Espais que podia interessar la Generalitat per ubicar-hi el Departament d'Acció Social i Ciutadania. «Es va estudiar, es va mirar el preu i després d'unes llargues converses es desestima i es diu que no», va dir, taxatiu, el conseller, desvinculant-se del que puguin dir els imputats en les converses telefòniques transcrites.

En la mateixa línia que Castells, el titular de Política Territorial va rebutjar que hagi rebut cap pressió sinó «alguna trobada, una o dues, i algun correu electrònic, un o dos, en què es demanava que rebés algun empresari», i hi va afegir: «El vaig enviar a l'Institut Català del Sòl.» Amb els documents desclassificats queda clar, per Nadal, que «ni el govern, ni els seus consellers, ni el president de la Generalitat no es deixen influir ni són corruptibles».

Les paraules dels dos consellers també pretenien transmetre un missatge de tranquil·litat a la ciutadania. El mateix que l'executiu repeteix des que es va aixecar el secret del sumari i va en la línia del que assegurava, dimecres, el president de la Generalitat, que ha posat la mà al foc per tots els membres del seu gabinet.

CiU hi veu electoralisme

El president de CiU, Artur Mas, també apareix citat en el sumari, entre altres cops quan els cervells de la trama insinuen que amb el líder de CiU a la Generalitat els aniria millor, perquè Montilla no els «dóna res». Mas va negar ahir a TV3 cap vinculació amb la trama. Va admetre que va tenir una conversa amb Prenafeta en què aquest li va demanar el telèfon de la portaveu del grup municipal de CiU a Cerdanyola del Vallès. Mas va lamentar que s'intenti presentar com «quelcom escandalós» i ho va atribuir a la proximitat de les eleccions i al fet que la federació parteix com a favorita en les enquestes. El president de CiU també es va referir a la comissió d'investigació del cas Millet, que es constituirà dimarts. Està disposat a comparèixer-hi.

«Aquells que ho han intentat han rebut un cop de porta als nassos»

El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, no és el «Quim» al qual es refereixen Alavedra i Prenafeta en diferents trucades relacionades amb la venda d'un edifici del Fòrum, recollides en el sumari del cas Pretòria. El conseller va deixar-ho clar, ahir, a Catalunya Ràdio. També va deixar clar que no ha cedit, mai, a cap pressió. «En la meva trajectòria de 32 anys ocupant càrrecs públics mai ningú no ha pogut fer cap tracte amb mi de favor i aquells que ho han intentat han rebut sempre un cop de porta als nassos.»

ERC, disposada que el Parlament investigui el cas a banda de les relacions de Millet i CDC

O.A-E

En una calculada ambigüitat, ERC va mostrar-se ahir oberta que el Parlament investigui el cas Pretòria al marge de la comissió que aprofundirà en les relacions entre el cas Millet i el finançament de CDC. El líder dels republicans, Joan Puigcercós, no va voler aclarir si s'hauria d'obrir una altra comissió d'investigació. «Encara no sé quin format és més adequat», va dir. CiU ha rebutjat declarar la guerra al tripartit demanant una comissió específica pel cas Pretòria. Però el cert és que, tècnicament, ni la federació ni el PP poden combatre soles la negativa inicial del tripartit a remenar la presumpta trama de corrupció destapada a Santa Coloma de Gramenet. L'única arma de què disposa l'oposició, que tampoc no ha estat objecte de debat, és proposar al ple la creació d'una altra comissió. Però hauria de tenir, primer, el vistiplau de la junta de portaveus, que podria ajornar ad eternum la introducció del punt a l'ordre del dia. I, en segon lloc, si s'arribés a fer un debat a l'hemicicle sobre la conveniència d'obrir-la, la majoria governamental tindria l'última paraula si ERC no va més enllà del desmarcament d'ahir. CiU el PP van esgotar la seva oportunitat de forçar una comissió d'investigació a l'any amb la d'Horta de Sant Joan, sol·licitada per una part dels diputats de la federació, els populars i Ciutadans, acollint-se a la via d'un terç dels escons que requereix el reglament. En l'hipotètic cas que la volguessin, CiU i el PP necessitarien un altre partit per forçar-la.

Més control als partits

M. BATALLER

La nova Sindicatura de Comptes ja és una realitat després que el Parlament n'aprovés ahir la reforma amb els vots del tripartit i CiU. Aquesta institució fiscalitzadora ampliarà el seu ventall i controlarà els comptes dels partits –fins ara s'encarregava de les finances en les campanyes electorals– i de les fundacions «sotmeses al protectorat de la Generalitat». L'aprovació, casualment, coincideix en la setmana en què s'ha demanat crear una comissió parlamentària per investigar un possible finançament irregular de CDC relacionat amb el cas Millet. Una altra de les novetats de la llei és que els ajuntaments que no presentin els seus comptes podran perdre les subvencions de la Generalitat. CiU va assegurar que aquesta situació ha creat cert malestar en el món local, que ho veu com un «atemptat a l'autonomia local.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Serret visita una de les empreses gironines beneficiaria de més fons europeus

girona
estat espanyol

El GGPJ convoca una reunió davant les crítiques al jutge que investiga Begoña Gómez

barcelona
judicial

L’ANC i els CDR es mobilitzaran el 9J per l’empresonament d’Abel Mora

barcelona
ELECCIONS EUROPEES

Els neerlandesos voten avui amb l’ultradretà PVV i l’esquerra com a favorits

BARCELONA
política

La llei d’amnistia es publica al Butlletí Oficial de les Corts

barcelona
guerra a gaza

Espanya se suma a la causa de Sud-àfrica contra Israel per genocidi en el TIJ

barcelona
política

ERC rebutja fer una llista unitària independentista en cas de repetició electoral

barcelona
guerra a gaza

Almenys 35 morts en un atac israelià contra una escola de l’ONU a la Franja

barcelona
guerra a gaza

Dimiteix el jutge que representava Israel en el cas de genocidi davant la Haia

barcelona