Política

Fracàs al Baix Llobregat

Els cinc municipis registren una participació mitjana del 9,21% i el vot pel «no» voreja el 20% a Cornellà

Pels organitzadors de municipis com ara Cornellà i Sant Boi, ambdues ciutats amb una població d'uns 80.000 habitants i de majoria socialista, era un repte arribar al 10%. A Cornellà s'ha superat aquesta xifra –s'ha arribat fins al 10,29%–, cosa que per Lluís Junyent, portaveu de la plataforma de Cornellà, és un fet excel·lent. També ho és, encara que sembli contradictori, el fet d'haver recollit 1.512 vots en contra de la independència, el 19,5% del total. Junyent considera que la campanya de la federació d'associacions de veïns ha intervingut en aquest elevat nombre de resultats negatius –en comparació amb la majoria de municipis –, però això fa valorar, segons el portaveu, la «imparcialitat» del discurs de la plataforma i la crida a anar votar.

Una valoració semblant fa Jaume Marfany dels resultats d'Esplugues. «Ens hauria agradat una participació més alta [ha estat del 6,72%], però estem molt contents d'haver celebrat la consulta de manera seriosa i fiable.» També destaca que 301 persones s'hagin desplaçat a les urnes per votar que «no», «perquè amb la feina ben feta hem captat gent contrària a l'estat propi». Ricard Ros, portaveu de la plataforma santboiana, s'expressa en termes semblants: «El fet d'haver tirat endavant una consulta és important, i si ho comparéssim amb les eleccions municipals, amb els 4.000 vots que hem recollit seríem la segona força política.» Bernat Dausà es mostra content, tot i el 8,67% de la participació de Sant Feliu. «Amb els pocs recursos i els entrebancs que hem tingut, és un èxit haver fet la consulta en vista de la situació social i les dificultats que hi ha en una comarca com el Baix Llobregat.» Igualment satisfet es mostrava ahir Ramon Sabarich, portaveu de la plataforma d'Olesa, on la participació ha estat la més alta dels municipis del Baix Llobregat: ha arribat al 13,69%. Tots els portaveus van destacar la normalitat i, en algun cas, l'ambient festiu de la jornada. Només va haver-hi un petit incident a Cornellà, quan un individu va llençar un ou contra una mesa electoral, a la plaça Europa. Al barri de Sant Ildefons algun vianant va increpar els organitzadors, sense més conseqüències.


LES XIFRES

10,29%
Cornellà.
La ciutat que va tenir José Montilla d'alcalde ha arribat al 10,29% de participació i hi han votat 7.750 persones. 5.784 han votat que sí –el 74,8%–, mentre que 1.512 han optat pel «no», –el 19,5% dels votants–. Hi ha hagut 430 en blanc i 27 de nuls.
8,67%
Sant Feliu de Llobregat.
Hi han votat 3.086 persones, cosa que representa un 8,67% del cens. El 87% han optat pel «sí», amb 2.687 vots, mentre que 294 persones han votat que no: el 9,53%. El recompte es completa amb els 101 vots en blanc i els quatre vots nuls.
6,72%
Esplugues.
En aquest municipi, la consulta ha atret 2.695 persones, el 6.72% del cens. La majoria, el 86,6%, han optat pel «sí», que ha sumat 2.341 vots. L'11,1% dels electors han optat pel «no», amb 30 vots, mentre que hi ha hagut 48 vots en blanc i cinc de nuls.
13,69%
Olesa de Montserrat.
És el municipi que més s'ha acostat a la mitjana catalana. El 91,3% han votat que sí, amb 2.364 vots. El 5,6% han dit que no, amb un total de 146 vots, mentre que s'han registrar 66 vots en blanc i 11 de nuls. Hi han votat 2.587 persones.
6,71%
Sant Boi.
És el municipi on el referèndum ha atret menys votants, ja que només el 6,71% dels que ho podien fer s'han acostat a les urnes. El 87,9% han votat que sí, amb 4.088 vots, mentre que el 9,3% han dit que no, amb 432 vots. Hi ha hagut 115 en blanc i 12 de nuls.
la crònica

En Joan i en José, escèptics amb la independència

r.m.b

En Joan és català i en José és extremeny. Tots dos homes compartien ahir banc al barri de Sant Ildefons i escepticisme en mirar la parada instal·lada 20 metres més enllà. «A mi això de la independència m'importa ben poc. Pel que em queda per viure...», deia en José. En Joan hi afegia: «A mi el que m'importa és la paga de Sant Joan!» El centre neuràlgic de Sant Ildefons era concorregut a migdia, però poca gent es va acostar a votar davant del mercat. A dos quarts de dues s'havien dipositat 61 vots a les urnes. Pitjor estava al centre cívic: només 21 vots. El fet d'estar en un equipament tancat no atreia uns possibles votants en un barri ja per si mateix difícil d'una ciutat amb poc electorat independentista. «I a sobre hi ha molta gent a la platja», deien els voluntaris, que explicaven que a les urnes s'han acostat més immigrants joves que immigrants de la fornada dels seixanta. No es va viure cap incidència al barri, «només algú al carrer que diu bestieses, per desinformació», explicava la presidenta d'una de les meses, en relació amb alguns veïns que els increpaven que la realització de la consulta era il·legal.

També va ser tranquil·la la jornada a la perruqueria Professional, a Sant Boi, on les voluntàries bromejaven a la propietària sobre si ho podien aprofitar per arreglar-se els cabells. «Ni pensar-hi, avui no treballo!», deia Teresa Alegret. Com a perruquera, és clar, perquè el local es va convertir en un dels deu col·legis electorals, com també ho va ser la botiga de productes ecològics Tot Natural i la llar d'infants Garigot. Els organitzadors no preveien una gran participació. «Si arribem al 10% serà molt. Però a les nou del matí ja hi havia un matrimoni esperant per votar, i això ja és un èxit», deia la presidenta de la mesa, Teresa Vives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona