Política

Els partits donen carbasses a la gran coalició de Laporta

ERC només se sumarà al projecte si CiU també s'hi apunta

Oriol Pujol diu que aquesta aventura no és la prioritat immediata del partit

ICV no té cap intenció de participar-hi i critica els promotors per presentar el projecte abans de buscar complicitats

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha avisat aquest dimecres que només se sumaran a la crida a la Solidaritat Catalana per la Independència llançada per l'expresident blaugrana Joan Laporta, el diputat republicà Uriel Bertran i el jurista i militant de CDC Alfons López Tena si també s'hi suma CiU.

Simó ha deixat clar que ERC només renunciarà a part del seu programa, bases ideològiques i llistes si és possible projectar una coalició que garanteixi que es guanyaran les eleccions per àmplia majoria per poder proclamar la independència, cosa que no veu possible sense CiU.

Si no és així, la portaveu ha mantingut que els republicans tenen “vocació” per esdevenir el pal de paller de l'independentisme d'esquerres.

Simó ha assegurat que el diputat d'ERC i candidat republicà al Parlament i a l'Ajuntament de Badalona, Uriel Bertran, és un dels signants de la crida a la Solidaritat Catalana per la Independència a títol personal i en cap cas en nom del partit. No ha volgut esclarir si la formació es planteja iniciar mesures disciplinàries contra Bertran, perquè no és cosa del grup parlamentari, sinó de l'executiva del partit, que “encara no n'ha parlat”.

Preguntada sobre si creu que Bertran hauria de renunciar al seu escó després que plegués del consell nacional per protestar pel fet que la mesa del Parlament rebutgés les iniciatives parlamentàries que promovia amb Tena per convocar un referèndum d'independència, Simó ha respost: “Ha de fer el que consideri més oportú, però tenint clar que defensa les sigles d'ERC, que tenim per costum treballar en equip”.

La portaveu ha donat per fet que, encara que els principals partits apel·lats en la crida a la Solidaritat Catalana per la Independència, CiU, ERC i ICV-EUiA, rebutgin l'oferta, la nova candidatura es presentarà a les eleccions.

Per ERC, el problema és CiU

El portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, ha distribuït aquest dimarts entre la militància un comunicat en la què deixa clar que ERC “és l'únic partit parlamentari que aposta per la construcció d'un Estat propi” i “l'única garantia que en la propera legislatura hi haurà independentistes a la cambra catalana”.

En el comunicat intern, Llorente afirma que per ERC el problema no són els que estan per la independència, sinó els que no aposten per aquesta via “negant la maduresa d'aquest poble per decidir lliurement el seu futur, com és el cas de CiU”. De manera que fins que CiU “no mogui fitxa” la crida de Laporta, Tena i Bertran “és paper mullat”.

Per CiU, no és una prioritat immediata

El portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, ja ha deixat clar que “aventures” com la gran coalició i la independència no són la seva prioritat immediata, malgrat que insisteix en defensar un “canvi de rumb”. “Estem treballant pel canvi i centrats en el canvi a Catalunya i això incorpora nous camins i un d'aquests nous camins és desenvolupar el dret a decidir sense límits”, ha dit Pujol, que ha afegit que “si hi ha gent que ha decidit emprendre aventures polítiques haurem d'atendre la representació que se'ls dóna per parlar amb coneixement de causa”.

“Els hi desitgem tota la sort del món, entenent que en el joc democràtic no tot s'hi val, però en el joc nacional i amb un país com aquest la divisió no ajuda massa”, ha afegit, defugint així que Catalunya caigui en una dinàmica política marcada pels frontismes.

ICV no vol participar en “aventures”

Tampoc té intenció de participar en “noves aventures de la política catalana”. La portaveu ecosocialista al Parlament, Dolors Camats, ha explicat que han rebut la invitació signada per Laporta, si bé ha criticat que els promotors de la crida la presentessin primer en roda de premsa abans de buscar complicitats.

A més, ha deixat ben clar que per ICV-EUiA la prioritat no és l'eix nacional, sinó l'eix dreta-esquerra. “Som partit esquerres i ecologista, i no farem aliança electoral amb la dreta perquè algú ens cridi a no se sap ben bé què”, ha asseverat. “No ens sentim convidats a una crida només en base a l'eix nacional”, ha reblat.

Sobre l'adhesió expressada aquest mateix dimarts pel delegat del govern a les comarques centrals i president d'Entesa de Progrés Municipal (EPM), associades a ICV, i un dels quatre portaveus de Decidim.cat, Jordi Fàbrega, Camats ha deixat ben clar que l'adhesió de Fàbrega és a títol personal, com ho demostren els comunicats emesos aquests dimecres per la EPM i Decidim.cat en què es desvinculen de la crida. “Ell sabrà què hi troba de positiu”, ha manifestat Camats, que s'ha referit a Fàbrega com “l'encara” president de les EPM.

Ciutadans, titlla el projecte de Laporta de salvapàtries

Per la seva part, el president de Ciutadans i portaveu del grup mixt, Albert Rivera, ha declarat que “a Ciutadans no els hi agraden els salvapàtries perquè se salten la constitucionalitat de les lleis per complir les seves finalitats”.

Rivera criticat que “a molts països han vingut salva pàtries en nom de la democràcia i en nom de la llei i s'han quedat els ciutadans sense vot i sense democràcia” i que “no cal oblidar el que ha passat a Cuba, Xile o el que va passar a Espanya fa uns anys”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PSC vol augmentar el parc d’habitatge públic a comarques gironines

girona

Veray (PP): “socialisme i separatisme són inestabilitat política”

banyoles
polònia

Les menors podran comprar la píndola de l’endemà sense recepta

barcelona
estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid