Política

Els comuns registren una esmena a la totalitat i emplacen el Govern a moure’s

Cid avisa que no s’avança prou ràpid per tancar un acord però que tenen disponibilitat “fins a diumenge a la matinada”

Els comuns han registrat una esmena a la totalitat als pressupostos i han emplaçat el president del Govern a moure’s. Tot plegat, després d’una reunió entre tècnics de l’executiu i diputats d’En Comú Podem aquest divendres al matí. “En cap cas és un punt i final, és un punt i seguit i un recordatori que el temps s’esgota i que estem en temps de descompte”, ha explicat davant els mitjans el portaveu dels comuns, David Cid. El debat a la totalitat se celebrarà dilluns a partir de les 14 hores. “Emplacem Aragonès a moure’s perquè en aquestes hores que queden fem possible avançar en la negociació”, ha continuat Cid, que ha advertit que les converses no avancen prou ràpid per tancar un acord d’aquí a dilluns, tot i que estan “disposats”.

Els comuns han expressat que s’han començat a moure algunes peces en la negociació i que ells tenen disponibilitat fins a diumenge “a altes hores de la matinada”. De les demandes que havien presentat els de Jéssica Albiach n’hi ha algunes en què hi ha hagut “moviments”, ha explicat el diputat Joan Carles Gallego, però “encara hi ha distància” per poder tancar un acord. En Comú Podem creu que si hi ha voluntat del Govern de negociar ho ha de demostrar i ha insistit que per ells “no quedarà”.

Cid i Gallego han comparegut davant els mitjans després d’una trobada del seu equip negociador amb el director general de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol, i el secretari general del Departament d’Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga. Per part dels comuns, a aquesta trobada hi han anat Joan Carles Gallego, Susanna Segovia i Lucas Ferro. La reunió, al Parlament, ha començat a les onze i ha durant unes dues hores.

La darrera trobada va ser dijous al matí, també al Parlament. En aquesta ocasió, En Comú Podem va presentar la seva proposta per a facilitar la tramitació dels comptes, després que dimecres, durant la sessió de control, Aragonès els oferís “parlar i seure” per a “ampliar la majoria de la investidura”. El document entregat pels de Jéssica Albiach hi ha la petició d’invertir 1.500 milions en cinc anys per a desplegar la Llei de Barris Verds i 600 milions en quatre anys per posar en funcionament noves línies de trens-tram.

També exigeixen un dentista públic -per a aquesta proposta, que el Parlament ja havia aprovat, demanen 300 MEUR-, un psicòleg públic i la reindustrialització de Catalunya. En aquesta darrera matèria, denuncien que els comptes aprovats destinen més del triple a Turisme que a Indústria; lamenten la partida destinada a Hard Rock i reclamen “redreçar-ho”.

Gallego ha explicat que la negociació “ha començat massa tard” i que estarien “en millors condicions” si s’hagués començat abans a parlar. El diputat ha dit que es poden posar d’acord en temes de salut o de rendes garantides; que en habitatge encara no hi ha massa moviments i que s’ha d’anar “més enllà” amb un esforç pressupostari “important”.

Ha explicat que hi pot haver “moviments” en temes de fiscalitat i en educació. I que hi ha marge de millora en termes de mobilitat sostenible, de foment del transport públic i, concretament, en trens. També en salut mental i en la petició d’un dentista públic, on ha dit que hi ha “urgència” perquè ja s’havia aprovat una llei en aquesta línia al Parlament i que no s’està implementant.

“Ens falta ambició per abordar coses que de moment no estan abordant i en les que sí, el volum de recursos que situen són més simbòlics que perquè es puguin implementar les demandes”, ha resumit Cid. “Ho sap el president, som un actor fiable i quan entrem a negociar entrem en demandes concretes que tenen a veure amb el dia a dia de la gent, i això és el que fixarà la nostra posició com va ser el 2020”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona