Política

Zelenski avisa que la invasió d’Ucraïna “és l’inici d’una guerra contra Europa i la seva unitat”

El president ucraïnès insta Putin a negociar per evitar més morts i lamenta la manca de més suport de la UE

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha avisat aquest divendres en un nou discurs televisat que la invasió d’Ucraïna és l’inici d’una guerra contra Europa i la seva unitat”. Segons Zelenski, les forces russes amenacen “les normes de coexistència al continent”. El president ucraïnès ha reiterat que el seu país viu escenes que no es patien des de la Segona Guerra Mundial i ha reclamat a la UE més ajuda. Zelenski també ha exigit al president rus, Vladímir Putin, que obri negociacions amb Kíev. Però des de Moscou, el ministeri d’Exteriors ja ha avisat que no reconeix al govern de Zelenski, al que ha acusat de dependre “d’Occident i neonazis”, i ha dit que només es negociarà quan s’abandoni la resistència a les forces russes.

Amb les primeres tropes en districtes de Kíev i forts enfrontaments arreu del país, Zelenski ha apel·lat als ciutadans a resistir. El ministeri de l’Interior fins i tot ha distribuït instruccions sobre com fer còctels molotov. “Aguanteu, som tot el que tenim”, ha dit als seus soldats.

Zelenski ha reiterat que la Unió Europea pot fer més, en termes de sancions, per aïllar Rússia i aturar el conflicte.En concret, ha demanat que es cancel·lin visats als russos, que se’ls exclogui del sistema SWIFT, que s’apliqui un embargament al petroli i una zona d’exclusió de vols.

El president ucraïnès, visiblement molest, ha carregat en una piulada contra el primer ministre italià, Mario Draghi, amb qui no s’hauria pogut reunir telemàticament perquè, a l’hora que havien quedat, hi havia “greus lluites i morts” en diverses zones del país. “El proper cop intentaré moure els horaris de la guerra per parlar amb Draghi a una hora concreta”, ha ironitzat.

Ucraïna ha decretat la mobilització general, i cap home d’entre 18 i 60 anys pot abandonar el país. El ministeri de Defensa informa que tenen molts voluntaris per lluitar. El govern també està repartint armes a la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona