Política

Crítiques dels socis i l’oposició al viratge del PSOE sobre el Sàhara

Feijóo considera una "temeritat" el gir del govern espanyol

ERC, JxCat, PDeCat i CUP demanaran la compareixença de Pedro Sánchez al Congrés

El canvi de posició de l’Estat sobre al Sàhara Occidental ha generat malestar tant en els socis de govern del PSOE, Unides Podem, com en l’oposició. El Front Polisario ha denunciat la nova política d’Espanya i ha afirmat que la decisió de Madrid viola la legalitat internacional, “dona suport a l’ocupació i encoratja l’agressió”.

La presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha rebutjat el suport de la Moncloa a la proposta marroquina d’autonomia per resoldre el conflicte del Sàhara Occidental. Segons ella,  “l’únic camí per resoldre el conflicte” passa pel “diàleg”, “el compliment de les resolucions de les Nacions Unides” i per l’exercici del “dret a l’autodeterminació del poble sahrauí mitjançant un referèndum”.

A més, Albiach ha reclamat a Sànchez que compleixi el seu programa electoral “que parla clarament del dret a l’autodeterminació del poble del Sàhara”. La lider dels comuns ha fet aquestes declaracions en un acte a Montmeló on s’ha constituït oficialment la sectorial dels drets dels animals del partit.

El portaveu d’IU al Congrés i secretari d’Estat per a l’Agenda 2030, Enrique Santiago, ha subratlla que l’Estat no pot donar suport a cap mesura que sigui contrària a les resolucions de l’ONU sobre el procés de descolonització del Sàhara Occidental. En declaracions a l’agència Efe, Santiago ha reivindicat que el poble sahrauí “té el mateix dret a la independència i l’autodeterminació que el poble ucraïnès o que qualsevol altre poble del món”. El diputat ha denunciat que Marroc “manté una situació d’ocupació colonial”.

L’eurodiputat i secretari internacional d’ERC, Jordi Solé, ha qualificat de “llastimós” el “viratge del PSOE” sobre el Sàhara Occidental. En un missatge a les xarxes, Solé ha recordat que “l’estatus final del Sàhara Occidental, territori per descolonitzar, l’ha d’escollir el poble sahrauí en un referèndum d’autodeterminació, tal i com diuen les resolucions de l’ONU”. “I el referèndum ha d’incloure clarament l’opció de la independència”, ha afegit.

En la mateixa línia, la portaveu d’Esquerra, Marta Vilalta, ha “denunciat el viratge del PSOE” I ha assegurat que estan “sempre al costat del poble sahrauí, dels seus drets i de la seva llibertat”. “La solució per al Sàhara Occidental passa justament per garantir el dret a l’autodeterminació, com diuen les resolucions de la ONU”, ha assegurat.

El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha avançat que no donaran suport a cap proposta per a la resolució del conflicte del Sàhara Occidental que no vagi en la direcció de respectar “la lliure decisió del poble sahrauí”.

El candidat a la presidència del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha considerat una “temeritat” el “cop de volant” del govern espanyol sobre el Sàhara Occidental i ha acusat Pedro Sánchez de practicar una política exterior “frívola i superba”.

“Un canvi dràstic en política exterior és una temeritat sense el suport suficient. Això no pot ser decidit per un govern i menys per un partit”, ha alertat Feijóo aquest dissabte en un acte a Valladolid.

A més, el president de la Xunta i futur líder del PP ha considerat una “falta de respecte” que la ciutadania s’hagi hagut d’assabentar d’aquest “cop de volant” sobre el Sàhara Occidental a través del govern del Marroc. El polític gallec ha lamentat que gairebé 50 anys d’acords en política exterior “no hagin sobreviscut al president Sánchez”.

En aquest sentit, ha alertat que el canvi “dràstic” de política al magrib pot suposar “perjudicis” per a l’Estat i ha llançat un avís a la Moncloa: “No admetrem cap ambigüitat sobre Ceuta i Melilla”.

La fundació FAES, el think-tank del PP que presideix José María Aznar, ha advertit que la decisió de la Moncloa “reprodueix el precedent” de l’expresident nord-americà Donald Trump en atribuir al Marroc la sobirania sobre el Sàhara. Segons l’editorial que ha publicat aquest dissabte, aquest canvi de política posa en perill Ceuta i Melilla i el gas d’Algèria.

Des de Ciutadans (Cs), la vicealcaldesa de Madrid, Begoña Villacís, ha assegurat que el seu partit “no s’hauria deixat trepitjar com Podem”, a qui ha suggerit sortir del govern “si té una mica d’orgull”. Villacís ha censurat que el gir sobre el Sàhara no hagi estat anunciat ni pel president ni pel ministre d’Exteriors.


Petició de compareixença
ERC, JxCat el PDeCat i la CUP han anunciat que el proper dilluns registraran una petició de compareixença de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats perquè doni explicacions sobre la nova estratègia espanyola respecte del Sàhara Occidental.  La petició també té el suport de Més País, Compromís, Nova Canàries, Coalició Canària, EH-Bildu, el Bloc Nacionalista Galleg (BNG) i el Partit Nacionalista Basc (PNB).




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia