Política

Portabella confirma que passa a l'oposició

El candidat d'ERC deixa entreveure que s'abstindrà en la votació per triar alcalde

El candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona, Jordi Portabella, ha confirmat que el seu grup passarà a l'oposició a l'ajuntament barceloní perquè considera que hi ha una clara voluntat "continuista" dels seus dos antics aliats, PSC i ICV-EUiA, per la qual cosa ha donat per tancada la negociació.

Portabella ha donat a conèixer la voluntat d'ERC de no reeditar el tripartit municipal després de la reunió que ha mantingut la Permanent del seu partit, i ha expressat el seu convenciment que el PSC no desitja el "canvi de model" en la governació de la ciutat que Esquerra considera imprescindible, de manera que "no trobem suficients punts de coincidència" com per estar en el govern municipal.

Després de recalcar que "nosaltres no trenquem res, en tot cas no reeditem, que és una cosa molt diferent", ha indicat que constata que hi ha "uns obstacles pràcticament insalvables per continuar les negociacions", i respecte al que farà el seu grup el dia de la constitució de l'ajuntament, ha dit que respectarà "la llista més votada, encara que això no necessàriament implica votar el candidat socialista, Jordi Hereu".

L'abstenció, el més probable
En conseqüència, Portabella ha deixat entreveure que el grup d'ERC o bé s'abstindrà o, el que sembla més probable, votarà el seu propi candidat, fet que pot comportar que no hi hagi cap grup o coalició que obtingui la majoria suficient (21) i que, per tant, serà proclamat alcalde el candidat de la llista més votada pels ciutadans, és a dir, Jordi Hereu.

Segons Portabella, la decisió de no entrar en el govern municipal ja està presa i "és de molt difícil reconducció", si bé serà l'executiva d'ERC la que tindrà l'última paraula quan es reuneixi dilluns que ve.

El candidat republicà ha explicat també que avui mateix comunicarà a Hereu la seva determinació d'anar a l'oposició perquè Esquerra no ha obtingut "suficients garanties" que es desitja impulsar un canvi de model i d'"aires" a l'ajuntament.

Segons la seva opinió, el document de bases lliurat pel PSC "és continuista i no reflecteix el necessari canvi de ciutat que, al nostre entendre, ha de produir-se".

"Podem estar d'acord en els anunciats que es proposen, -ha afirmat-, per exemple el de treballar per la cohesió social, però a l'hora de desgranar-los és quan apareixen les diferències", i "a mesura que es concreten els elements és quan es veuen les discrepàncies".

Per aquest motiu, ha conclòs, "ens anem a l'oposició ja que el que se'ns proposa no respon a les expectatives", i "fa la impressió que aposten per mantenir el model de ciutat vigent fins al segle XX, quan Barcelona necessita un canvi de rumb vàlid per al segle XXI que incorpori els canvis ocorreguts a la societat barcelonina durant els últims temps".

Gir catalanista
Segons Portabella, entre les qüestions que més troba a faltar el seu grup figura la necessitat d'imprimir un gir catalanista al consistori que comporti que la llengua i la cultura catalanes siguin considerades elements fonamentals de cohesió social.

El candidat republicà s'ha preguntat si des del govern municipal s'està disposat o no a donar prioritat a la reivindicació que el port i l'aeroport de Barcelona siguin gestionats des de les institucions catalanes.

Després d'indicar que no es planteja renunciar al càrrec de president del grup d'ERC, ha recordat que "hi ha una força (PSC) que ha perdut 75.000 vots, que són molts més que els que ha perdut ERC, i la seva cap de llista no pensa dimitir, mentre que hi ha una altra força que s'havia marcat com a objectiu tenir deu regidors (ICV) i només n'ha aconseguit quatre i tampoc pensa dimitir".

Sobre la situació interna d'ERC, Portabella ha advertit que "l'autocomplaença en uns resultats no és mai bona" i ha assenyalat que "l'autocrítica és positiva i necessària", però s'ha mostrat contrari a anticipar el congrés, tal com demanen alguns sectors crítics amb l'actual direcció


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat Francès

Macron convoca eleccions anticipades

Barcelona
eleccions europees

El Partit Popular Europeu guanya uns comicis amb un fort ascens ultra

barcelona
estat espanyol

El GGPJ es reuneix aquest dilluns per sortir en defensa dels jutges

barcelona
Eleccions Europees

El Reagrupament Nacional arrasa a l’Estat francès, segons els sondejos

Barcelona
eleccions europees

EL PSC guanyaria les europees a Catalunya, segons el sondeig de 3Cat

barcelona
guerra a gaza

Gantz abandona el gabinet de guerra i eleva la pressió sobre Netanyahu

barcelona
ELECCIONS EUROPEES

Empat tècnic entre PP (21-23) i PSOE (20-22) a l’Estat, segons el sondeig de TV3

barcelona
Eleccions Europees

La participació a Itàlia frega el 40% a les set de la tarda

Barcelona
eleccions europees

Els populistes de centredreta guanyen les generals i les europees a Bulgària

barcelona