Política

Portabella diu ara que "podria" tornar al tripartit en "benefici de la governabilitat"

Hereu assegura que el 16 de juny, data en què el consistori quedarà constituït, "marcarà un abans i un després"

El cap de llista d'ERC a Barcelona, Jordi Portabella, diu ara que ERC es "podria arribar a plantejar" la seva entrada al govern municipal "en benefici de la governabilitat i de la ciutat" si veu una "evolució" en el mandat del PSC i ICV en els pròxims sis mesos. Portabella també ha assegurat que Esquerra no descarta votar com a alcalde a Jordi Hereu "perquè els socialistes comencin el mandat amb una mica d'estabilitat".

En declaracions a Catalunya Ràdio ha deixat "la porta oberta" a canviar de posició "per si de cas es produís una evolució", però ha reafirmat la seva voluntat de no reeditar el tripartit després d'analitzar la pèrdua de vots "del conjunt del govern", l'"alta" abstenció i el "molt significatiu" vot en blanc.

Jordi Portabella ha assegurat que la seva decisió és "de caràcter local", i ha recordat que ERC ha crescut en "més de 300 regidors", de manera que ara en té més de 1.500.

Per la seva banda, l'alcalde en funcions de Barcelona, Jordi Hereu, ha afirmat que encara que el PSC no ha plantejat un "ara o mai" a ERC per poder reeditar el tripartit, ha dit que "és evident" que el 16 de juny, data en la qual es constitueix la corporació, "marcarà un abans i un després". A més, el candidat socialista ha assegurat que no veu "trencat" el tripartit i que "fins que no arribi el moment" estarà obert a poder parlar amb les altres forces "per buscar un acord coherent, si ho podem fer amb ICV i ERC millor, si només amb ICV, doncs només treballarem amb ells".

Hereu, en declaracions als mitjans, no ha volgut entrar a valorar la possibilitat que Esquerra, que ha anunciat la seva intenció de no renovar el govern municipal, pugui entrar a l'equip municipal a meitat del mandat.

"No veig raó perquè deixin de formar part del govern ara", ha recalcat el candidat socialista, per a qui Esquerra ha "fet un canvi estratègic" i "una nova lectura" dels resultats electorals.

L'alcalde en funcions ha remarcat que el PSC està "centrat i obert" a crear un nou govern i que dedicaran aquests dies a "poder consensuar les idees de la Barcelona dels pròxims anys, abans de començar a parlar de l'estructura de govern".

No hi ha discrepàncies
Hereu ha assenyalat que, segons el seu parer, "no hi ha discrepàncies sobre les idees profundes de la ciutat de Barcelona" pel que ha avançat que el desacord amb ERC "no serà per les estratègies".

En aquest sentit, ha indicat que "si es repassen els acords de govern els últims anys es comprova" la postura d'Esquerra durant aquest mandat "perquè hi ha hagut unanimitat a totes i cadascuna de les decisions".

Encara que és reticent a parlar de la possibilitat d'un govern PSC-ICV-EUiA en minoria, l'alcalde ha reconegut que si no hi ha tripartit, es crearà "un escenari" en que s'haurà d'"obrir un ventall de negociacions", amb ERC i altres forces, però s'ha mostrat convençut que s'aconseguirà un govern "amb estabilitat" i on l'alcalde utilitzarà el poder que ofereix aquest càrrec.

En qualsevol cas, descarta un "govern estable" amb CiU, però apunta que haurà de mantenir processos de negociació "tema a tema, en els que altres forces ens han dit que podrem parlar". També ha rebutjat una possible cessió de les regidories de districte a CiU en aquells territoris on la federació nacionalista ha estat la més votada per buscar el seu suport.

Hereu, que ha dit estar més "sorprès" que enfadat per la situació, ha negat que senti la "marxa" d'ERC com una ofensa personal, malgrat que, tant fonts republicanes com socialistes, reconeixen que no hi ha bona química amb Portabella, i que el candidat d'Esquerra tenia millor sintonia amb l'anterior alcalde Joan Clos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GUERRA A GAZA

Israel anuncia la recuperació del cos d’un altre ostatge a la Franja

BARCELONA
MEDITERRANI

Desapareguts 23 migrants que havien salpat de Tunísia cap a Itàlia

BARCELONA
política

Lluís Llach, el més votat a les eleccions del secretariat de l’ANC

barcelona
CAUCAS

La presidenta de Geòrgia veta la polèmica llei sobre agents estrangers

BARCELONA
Memòria democràtica

Experts internacionals debaten sobre el turisme de memòria a Corbera d’Ebre

Barcelona
política

Junts demana repetir el vot exterior per “greus irregularitats”

barcelona
política

Sánchez i Illa treuen pit pels resultats del 12-M

barcelona
GUERRA A GAZA

Més d’una vuitantena de morts en nous atacs a la Franja

BARCELONA
ESLOVÀQUIA

El jutge allarga la presó preventiva a l’agressor del primer ministre Fico

BARCELONA