Política

CONFLICTE BÈL·LIC A L’EST D’EUROPA

L’opositor rus Vladímir Karà-Murzà, condemnat a 25 anys de presó

Estava acusat d’alta traïció, difusió d’informació falsa sobre l’actuació de l’exèrcit rus a Ucraïna i cooperació amb una ONG declarada indesitjable per la justícia russa

Els seus advocats, que han anunciat que recorreran la sentència, van informar recentment que se li han diagnosticat problemes de salut com a conseqüència dels enverinaments que va patir el 2015 i 2017

Va ser guardonat amb el Premi Václav Havel de Drets Humans 2022 atorgat pel Consell d’Europa

L’opositor i periodista rus Vladímir Karà-Murzà ha estat condemnat aquest dilluns per un tribunal del país a 25 anys de presó que haurà de complir en una presó d’alta seguretat amb restricció posterior de llibertat per un any i sis mesos per alta traïció, difusió d’informació falsa sobre l’actuació de l’exèrcit rus a Ucraïna i cooperació amb una ONG declarada indesitjable per la justícia russa. A més, el tribunal li imposa una multa de 400.000 rubles (prop de 4.500 euros) i li prohibeix exercir el periodisme durant set anys. La defensa ja ha anunciat que recorrerà la sentència.

La condemna del dissident, en presó preventiva des de fa un any, ha generat una gran expectació i ha reunit prop d’un centenar de periodistes i diplomàtics a l’edifici del Tribunal Urbà de Moscou, segons informa el portal digital Mediazona i recull l’agència Efe. L’ONU, el Consell d’Europa, la UE, els EUA i el també opositor rus Alexei Navalni han condemnat la sentència, com també ho ha fet el govern britànic —Karà-Murzà en té la nacionalitat— i ha convocat l’ambaixador rus a Londres, Andrei Kelin.

Durant el judici, Karà-Murzà, ha negat els càrrecs que se li imputaven i ha estat crític amb el procés judicial. La setmana passada va dir en un tribunal de Moscou: “Subscric cada paraula que he dit”. “No només no em penedeixo de res, sinó que n’estic orgullós”, va afegir, en declaracions que recull la BBC.

Desenes de periodistes independents van exigir la seva llibertat en una carta en la qual van titllar d’“infundades” i “cíniques” les acusacions i de polític el procés judicial contra l’opositor que, van denunciar, és un “clar exemple” del retorn de Rússia “a les pràctiques estalinistes del terror polític” i van fer una crida a les autoritats a jutjar assassins i criminals i no a ciutadans honrats i responsables.

Recentment els advocats de Karà-Murzà, de 41 anys i considerat pres de consciència per Amnistia Internacional, van informar que havia estat diagnosticat de polineuropatia en extremitats inferiors com a conseqüència dels dos enverinaments que va patir el 2015 i 2017. Segons el col·lectiu d’investigació Bellingcat, l’opositor havia estat seguit per la mateixa unitat del Servei Federal de Seguretat que després va enverinar el líder opositor Alexei Navalni, actualment empresonat en un centre penitenciari d’alta seguretat i també amb importants problemes de salut. Karà-Murzà va ser distingit l’octubre del 2022 amb el Premi Václav Havel de Drets Humans 2022 atorgat pel Consell d’Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona