Política

Netanyahu invoca la guerra “contra l’eix del mal”

Secretisme i mirada llarga. L’estat d’Israel es reserva els moviments que les tropes fan a la Franja de Gaza. Però Benjamin Netanyahu ho té clar. “El món civilitzat ha de decidir si està preparat per lluitar contra els bàrbars”, deia anit el primer ministre israelià des de Tel-Aviv. “Hamàs són part de l’eix del mal format per l’Iran.” El primer a emprar el concepte “eix del mal” va ser l’expresident nord-americà George Bush. El que va venir després: les invasions –i les massacres– contra l’Afganistan i l’Iraq. Ara qui llança una ofensiva que podria ser contrària al dret internacional és Israel. Però els EUA també hi són. “No hi ha línies vermelles per a Israel”, deia aquest cap de setmana el portaveu del Departament de Seguretat nord-americà, John Kirby.

Els EUA a banda, l’altra font d’inspiració que marca les decisions de l’executiu de guerra israelià és la Bíblia. “La Bíblia diu que hi ha un temps per a la pau i un temps per a la guerra, i aquest és un moment de guerra; una guerra per un futur comú”, va dir.

Els tancs israelians ja són a Gaza, i l’exèrcit israelià deia ahir que havia atacat més de 600 objectius militars durant les darreres 24 hores i que havia eliminat diversos membres de Hamàs. Els bombardejos persisteixen, també contra les rodalies d’hospitals que allotgen centenars de pacients i milers de desplaçats. Netanyahu ha publicat recreacions que afirmen que sota els hospitals hi ha túnels de Hamàs. Es tem que aquesta publicació indiqui el que està per venir.

Hamàs ha reiterat que està a punt per alliberar els ostatges si a canvi Israel allibera els presos palestins –n’eren vora 5.000 fins al 7 d’octubre passat; ara en són més de 10.000, després d’haver detingut sense càrrecs ni judici 4.000 residents de Gaza que estaven treballant a Israel quan la guerra va esclatar.

Israel per ara s’hi nega i continua avançant en les seves incursions terrestres, que cada cop són més llargues i més complexes. Ahir les tropes israelianes van aconseguir alliberar la soldat israeliana Private Ori Megidish, que havia estat capturada. Es tracta del primer alliberament aconseguit per la força. Netanyahu va aprofitar per justificar la conveniència de continuar amb l’operació terrestre, contràriament al que li demanen les famílies dels segrestats.

El primer ministre israelià també va felicitar els serveis d’intel·ligència i l’exèrcit, a diferència del que havia fet dissabte, quan els va acusar del fracàs del dia 7 d’octubre. “Us continuarem perseguint. Us eliminarem”, deia el líder en referència a Hamàs.

La milícia palestina va publicar un vídeo amb tres israelianes captives. Una d’elles feia un discurs molt dur dirigit al primer ministre israelià, a qui demanava que acceptés el canvi d’alliberacions proposat per Hamàs. La situació de captiveri de les dones fa impossible de saber les condicions en què emetien el discurs.

Els Estats Units coordinaven ahir reunions a Qatar entre alts càrrecs israelians i Mohammad bin Abdulrahman al Thani, primer ministre d’aquest país que allotja els dirigents de Hamàs. L’objectiu: continuar negociant l’alliberament dels segrestats. Mentrestant, després de vint-i-tres dies de guerra, el món no ha sabut aturar els esforços militars amb què es pretén posar fi a la Franja de Gaza tal com la coneixíem fins avui.

LA XIFRA

8.300
persones
han mort pels bombardejos israelians contra Gaza, segons el Ministeri de Sanitat de l’enclavament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El Partit Popular Europeu es nega a descartar pactes amb l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Verges presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES
Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Barcelona

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona
Estat espanyol

El fiscal general recusa quatre dels fiscals que han de decidir la seva continuïtat

Barcelona
FIGUERES

Veray demana concentrar el vot en el PP per evitar suports a l’independentisme

FIGUERES