Política

L’Europol passa de terrorisme a extremisme l’independentisme català

Continua apareixent dins de l’informe sobre terrorisme europeu com a uns dels moviments “més actius i violents” a l’Estat

En lloc d’estar a l’apartat de “terrorisme etno-nacionalista i separatista”, s’ha traslladat, sense variar el contingut, a l’apartat d’”extremisme”

Una de les peticions de l’expresident Carles Puigdemont per donar el suport a la investidura de Pedro Sánchez era que l’Agència de la Unió Europea para la Cooperació Policial , l’Europol, deixés de considerar l’independentisme català com a un moviment terrorista, tal com continuava apareixent a l’informe del mes de juny. A finals de setembre el govern espanyol va enviar una carta a l’Oficina Europea de Policia per demanar-li expressament que deixés de vincular l’independentisme català, i també el basc, al terrorisme.

El 26 d’octubre l’Europol va publicar una actualització del seu informe sobre terrorisme on continua considerant els independentismes català i basc com “els més actius i violents dins del panorama separatista espanyol”, però on introdueix una petit modificació. Si fins ara aquesta qualificació de l’independentisme estava dintre de l’apartat dedicat al “terrorisme etno-nacionalista i separatista”, ara l’Europol l’ha traslladat, sense variar el contingut, a l’apartat d’”extremismes”. Això sí, el text és exactament el mateix, insistint que “ a Espanya, els moviments independentistes català i basc són actualment els més importants, actius i violents dins l’escena separatista espanyola” i que “a les seves narracions es combinen separatisme amb opinions extremistes d’esquerra, centrat en missatges contra els espanyols, l’Estat i les seves institucions, així com contra temes més amplis com el capitalisme”. A més, l’informe afegeix que “a més, han sorgit diversos petits grups nous a l’esquerra separatista”.

Això significa que, malgrat el canvi de categoria dins de l’informe, la concepció dels moviments independentistes no és gaire diferent per l’Oficina Europea de Policia, que en la introducció de l’informe no fa distinció entre els dos termes pel que fa a la seguretat. “El terrorisme i l’extremisme segueixen sent greus amenaces per a la seguretat pública a la Unió Europea (UE). I l’Europol té l’encàrrec de donar suport a les autoritats dels estats membres en la lluita contra el terrorisme i l’extremisme, la construcció d’una Europa més segura i el manteniment de la imatge de la intel·ligència sobre les amenaces actuals”, diu l’informe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona