Política

Conflicte bèl·lic al Pròxim Orient

Les principals navilieres suspenen les operacions a la mar Roja

La suïssa MSC i la francesa CMA CGM se sumen a la decisió anunciada ahir per la danesa Maersk i l’alemanya Hapag-Lloyd

Els rebels houthis avisen que els atacs continuaran mentre Israel no aixequi el bloqueig a Gaza

L’increment dels atacs dels rebels houthis a vaixells amb bandera d’Israel o que operen amb aquest país davant les costes del Iemen ha portat més grups de transport marítim a suspendre la navegació dels seus mercants per la mar Roja.

La companyia suïssa MSC, la naviliera més gran del món, ha anunciat aquest dissabte que està desviant els seus vaixells de la ruta de la mar Roja davant aquesta situació d’inseguretat. La francesa CMA CGM ha ordenat als seus portacontenidors que “facin una pausa en el seu trajecte en aigües segures de manera immediata i fins a nova ordre”.

Els grups de transport marítim Maersk i Hapag-Lloyd ja van comunicar ahir que suspenien temporalment les operacions per la ruta marítima que condueix al canal de Suez per l’increment dels atacs. El Maersk Gibraltar, de la companyia danesa, va patir dijous l’atac d’un míssil, que no va arribar a impactar, i divendres un altre mercant de la companyia va patir un incident a la zona.

La decisió d’aquestes navilieres i altres que puguin seguir el mateix camí pot tenir un greu impacte el comerç internacional en plena campanya de Nadal. I és que una sisena part del transport marítim comercial mundial passa per l’estret de Bab-al-Mandeb i la mar Roja, que és una de les principals rutes dels petroliers. Si les navilieres opten perquè els seus vaixells circumnaveguin Àfrica a través del Cap de Bona Esperança, una ruta molt més llarga, això incrementarà les despeses de tripulació, combustible i assegurances, uns costos addicionals que seran traslladats als consumidors, a més d’afectar la dinàmica de les cadenes de subministrament.

Suport a Gaza

Divendres va ser el dia en què es van registrar més incidents a la zona, amb almenys tres vaixells atacats. Dues d’aquestes accions van ser reivindicades pels houthis, un moviment alineat amb l’Iran i que dona suport a Hamàs. El grup ha assegurat avui que continuarà atacant els “vaixells enemics [els d’Israel] o aquells que es dirigeixin als seus ports” fins que Tel Aviv no aixequi el seu bloqueig a Gaza i l’ajuda humanitària flueixi de manera continua capa la Franja. “Les operacions iemenites tenen com a finalitat donar suport al poble palestí a la Franja de Gaza. No podem quedar-nos de braços plegats davant l’agressió i el bloqueig sobre la Franja, sense aliments, medicines i ni tan sols aigua potable que ha tallat l’entitat enemiga”, ha avisat.

En aquest sentit, els houthis han promès que “qualsevol pas veritable que respongui a la situació humanitària a Palestina i Gaza amb l’entrada d’aliments i medicines” es traduirà en una desescalada. Els insurgents iemenites han afirmat que Oman està “mediant amb altres actors internacionals respecte de les operacions a la mar Roja i Aràbiga”, ha indicat el portaveu houthi, Mohamed Abdulsalam.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona