Política

Iemen

La Unió Europea se suma a la coalició contra els atacs dels houthis al Mar Roig

Els Estats membres hi participaran a través de l’operació Atalanta, creada per lluitar contra la pirateria a l’Índic

Albares assegura que encara no està decidit que Espanya hi participi

Els Estats membres de la Unió Europea (UE) s’han sumat a l’operació internacional liderada pels Estats Units per protegir el transport marítim al Mar Roig dels atacs dels rebels houthis del Iemen.

Així ho ha anunciat dimecres a la nit l’alt representant d’Afers Exteriors i Seguretat de la UE, Josep Borrell, després d’una reunió extraordinària del Comitè Polític i de Seguretat comunitari. Els vint-i-set han acordat contribuir a la coalició a través de l’operació Atalanta de la força naval europea EUNAVFOR, creada per lluitar contra la pirateria a l’oceà Índic. Borrell ha argumentat que “les accions irresponsables dels houthis són una amenaça a la llibertat de navegació al Mar Roig”.

Entre el 10% i el 15% del comerç mundial passa per la Mar Roja, però moltes navilieres internacionals han suspès les operacions en aquesta ruta o han optat per desviar els seus vaixells cap al Cap de Bona Esperança davant els atacs houthis. La circumnavegació d’Àfrica endarrereix fins i tot setmanes el lliurament de béns i materials claus, com el petroli o el gas.

El departament de Defensa dels EUA va anunciar dilluns una coalició militar internacional a la zona, batejada com Operació Guardià de la Prosperitat, que actuarà sota el paraigües de la força naval internacional Forces Marítimes Combinades.

Espanya s’ho pensa

El ministre espanyol d’Exteriors, José Manuel Albares, ha assegurat aquest dijous que la decisió sobre la participació de l’Estat espanyol en la coalició internacional del Mar Roig encara no està presa.

El cap del Pentàgon, Lloyd J. Austin, va incloure dimarts a Espanya entre els deu països que participaran en l’operació al costat del Regne Unit, França, Itàlia, Països Baixos, Canadà, Noruega, Bahrain i les Seychelles.

Però Albares ha matisat que els socis comunitaris encara estan parlant i “analitzant tots els detalls i implicacions” de la missió i, “per tant, no estem en el moment de la decisió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries