Política

guerra a europa

Moscou acusa Kíiv d’abatre un avió militar rus amb 65 presos ucraïnesos a bord

El Ministeri de Defensa rus diu que la intenció era fer un intercanvi per soldats russos

En l’aparell hi anaven nou persones més

Un avió de transport militar rus Il-76 que transportava 65 presoners de guerra ucraïnesos s’ha estavellat aquest dimecres a la regió de Bélgorod, fronterera amb Ucraïna, ha anunciat el Ministeri rus de Defensa a través d’un missatge a Telegram recollit pels mitjans locals. En l’aparell també viatjaven sis tripulants i tres militars russos, segons la nota del departament encapçalat per Sergei Shoigu, segons la qual transportaven els presoners per ser intercanviats amb soldats russos retinguts per l’exèrcit ucraïnès.

No hi ha supervivents. El governador de la regió russa de Bélgorod ha dit que cap de les 74 persones que viatjaven en l’aparell militar ha sobreviscut.

El Ministeri d’Afers Estrangers rus acusa Ucraïna d’haver abatut deliberadament l’aparell i ho ha qualificat “d’acte de terrorisme bàrbar”. També el president de la Duma –la cambra alta del parlament rus–, Viacheslav Volodin, també acusa Kíiv. “Han matat els seus propis soldats en ple vol. Les seves mares, dones i fills els estaven esperant. Han abatut amb míssils nord-americans i alemanys els nostres indefensos pilots”, ha dit Volodin en declaracions a la cambra baixa i recollides per l’agència Efe.

Una font militar citada per l’agència pública ucraïnesa, Ukrinform, assegura però que l’avió transportava míssils pels sistemes antiaeris S-300 que Rússia ha utilitzat en els recents i devastadors atacs contra Khàrkiv, que dimarts va causar almenys vuit morts, entre ells una nena i la seva mare.

La font ucraïnesa en cap moment fa esment als soldats ucraïnesos. La publicació ucraïnesa Ukrainska Pravda va citar inicialment una font militar que afirmava que les forces de Kíiv estaven implicades en l’incident perquè l’aparell transportava míssils, però més tard el mitjà ha corregit la notícia explicant que no havia pogut ser confirmada per altres fonts. Les autoritats de Kíiv no s’han pronunciat de moment.

L’avió II-76 s’ha estavellat aquest dimecres al voltant de les onze del matí hora catalana a uns 50 quilòmetres de la frontera ucraïnesa. Un vídeo publicat a l’aplicació de missatgeria instantània Telegram per Baza, un canal vinculat als serveis de seguretat russos, es pot observar un avió de grans dimensions precipitant-se contra el terra a una gran velocitat i explotant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona