Política

guerra a europa

Ucraïna destapa casos de corrupció en compres de material militar

Rustem Umérov va substituir el setembre de l’any passat l’anterior ministre de Defensa, Oleksí Réznikov, quan es van descobrir diversos casos de corrupció

El ministeri de Defensa ucraïnès ha recuperat 1.500 milions de hrívnies (més de 36 milions d’euros al canvi actual) que s’havien transferit a un intermediari per a la compra a sobrepreu de munició per a artilleria, en el marc dels esforços de Kíiv per posar límit a la corrupció en les adquisicions per a l’Exèrcit.

Així ho ha explicat el ministre de Defensa ucraïnès, Rustem Umérov, en una nota publicada en les seves xarxes socials en la qual fa balanç de les últimes accions contra aquestes pràctiques negligents o corruptes sobre les quals han advertit repetidament aliats de Kíiv com els Estats Units.

Umérov va fer referència, a més, a un altre cas en el qual el ministeri de Defensa va guanyar en els tribunals a una empresa ucraïnesa d’armament que no havia lliurat les mines explosives que havia de subministrar a l’Exèrcit, en un contracte per un valor de 1.500 milions de hrívnies (més de 36 milions d’euros).

Entre les accions contra la corrupció dutes a terme durant la setmana passada, el ministre ucraïnès va esmentar així mateix els càrrecs que es van presentar contra diversos comandaments de Defensa per l’adquisició irregular de munició per a morters, també per valor de 1.500 milions de hrívnies.

Umérov ha assenyalat que el seu ministeri realitza “inspeccions no planejades en els magatzems” de les unitats militars a la recerca de possibles fraus o casos en els quals no s’ha lliurat el material pactat. “Hem descobert que no es va subministrar menjar per valor de més de 50 milions de hrívnies (més d’1,2 milions d’euros)”, ha dit Umérov en la nota sobre una altra de les irregularitats trobades.

Aquestes investigacions han portat al ministeri a “canviar de proveïdors en algunes unitats militars”, segons ha explicat el ministre.

Umérov va ser nomenat en el càrrec al setembre de l’any passat en substitució d’Oleksí Réznikov, que va deixar el lloc després que es coneguessin diversos escàndols de corrupció en l’adquisició de subministraments per a l’Exèrcit.

Una de les prioritats declarades d’Umérov és fomentar la transparència i acabar amb aquesta mena d’irregularitats.

En una carta enviada a les autoritats ucraïneses poc després del nomenament d’Umérov, la Casa Blanca exigia a Kíiv mesures urgents per a posar fi a la corrupció en l’Exèrcit com a condició per a continuar enviant ajuda militar a Ucraïna.

Preocupació a la Comissió Europea

La Comissió Europea segueix “amb molta atenció” els casos de corrupció detectats per les autoritats ucraïneses en les adquisicions per a l’Exèrcit i no té “cap dubte” que Kíiv durà a terme una recerca “adequada”. Aquesta ha estat la resposta que han donat aquest dilluns el portaveu principal de la Comissió Europea, Eric Mamer, i el portaveu d’Exteriors Peter Stano en ser preguntats avui en la roda de premsa diària de la institució sobre la informació facilitada pel ministeri de Defensa ucraïnès sobre casos de corrupció en compres de munició.

El portaveu es va referir així a la recuperació per les autoritats de Kíev de 1.500 milions de grivnas (més de 36 milions d’euros al canvi actual) que s’havien transferit a un intermediari per a la compra a sobrepreu de munició per a artilleria.

Tant Stano com Mamer han afirmat que l’Executiu comunitari no té “cap dubte” que les autoritats ucraïneses faran la seva “pròpia” i “adequada” recerca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries