Política

estats units

Biden assegura que la seva memòria “està bé”, però torna a relliscar

El president dels EUA respon, visiblement enfadant, a l’informe del fiscal que qüestiona la seva capacitat mental

Durant la seva intervenció, el polític demòcrata confon el president de Mèxic amb el d’Egite

L’informe de la investigació que descarta processar penalment el president dels Estats Units, Joe Biden, per haver-se endut documents classificats a casa seva i a una oficina particular després d’haver deixat de ser vicepresident dels EUA, hauria d’haver estat una bona notícia pel polític demòcrata, però paradoxalment ha acabat sent un fort cop per la seva campanya per a la reelecció, ja que qüestiona la seva capacitat mental.

I és que l’informe del fiscal especial Robert Hur publicat dijous descarta processar Biden perquè no aguantaria un judici. El fiscal descriu Biden com una persona d’avançada edat, molt fràgil, i amb problemes greus de memòria.

Unes consideracions que han desencadenat una tempesta política als Estats Units, ja que posa el focus en una de les principals febleses del polític demòcrata per exercir el càrrec. Els republicans van agafar-se ràpidament a l’informe fiscal per carregar contra Biden i assegurar que no està capacitat per exercir les funcions de president.

Davant aquestes acusacions, el president nord-americà va comparèixer dijous a última hora del vespre (aquesta matinada hora catalana) en roda de premsa per defensar la seva memòria. “Sé perfectament què dimonis estic fent”, ha dit visiblement enfadat Biden, que als seus 81 anys aspira a la reelecció en les eleccions del pròxim mes de novembre.

“Tinc bones intencions, soc un home gran i sé perfectament què dimonis estic fent”, ha contestat el polític demòcrata a la pregunta d’un periodista.

La intervenció de Biden ha estat emocional i contundent. Hi ha hagut un moment especialment emotiu i dolorós, quan el president ha retret al fiscal que hagués suggerit que li costava recordar quan va morir el seu fill, Beau a causa d’un càncer al cervell el 2015.

“Com diantre s’atreveix a plantejar això?”, s’ha preguntat Biden, abans d’interrompre la intervenció amb llàgrimes als ulls. “No necessito que ningú em recordi quan va morir”, ha etzibat indignat el president nord-americà.

Però, a banda de moments emotius i dolorosos com aquest, també hi ha hagut d’altres en els quals s’ha mostrat agressiu i que semblava perdre el control. A més, en aquesta compareixença per dissipar qualsevol dubte sobre la seva capacitat mental, ha protagonitzat una nova relliscada, la segona en una setmana. En un comentari sobre la crisi a l’Orient Mitjà, el president nord-americà ha confós el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, amb el d’Egipte, Abdelfatah al-Sisi.

El dia anterior, dimecres, Biden va confondre el difunt canceller alemany Helmut Kohl amb Angela Merkel, durant un acte per recaptar fons a Nova York, on va recordar una reunió amb altres líders del G7 el 2021. El mandatari nord-americà va firmar que Kohl, que va morir el 2017, havia fet referència a l’assalt al Capitoli, el 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona