Política

Estats Units

El fiscal especial Roben Hur justifica els comentaris sobre la memòria de Biden

El fiscal especial Roben Hur ha comparegut aquest dimarts al Congrés per explicar la seva investigació sobre la gestió de documents classificats per part de l’actual president dels Estats Units, Joe Biden, quan era vicepresident.

En el seu informe, Hur exculpa Biden, de 81 anys, d’haver retinguts papers secrets, però descriu l’aspirant demòcrata a la reelecció com un “home gran, simpàtic, ben intencionat” i amb “una memòria significativament limitada”. El seu comentari ha estat criticat pel Partit Demòcrata i replicat pel mateix Biden, que ha declarat que la seva memòria és bona.

En el seu testimoni avui a la Cambra de Representants, Hur ha defensat haver inclòs l’al·lusió a la poca memòria de Biden perquè, segons ell, haver omès aquest element de la seva anàlisi hauria derivat en un informe “incomplet i inadequat”. Segons la seva declaració, la investigació no només havia d’arribar a una conclusió sobre les accions del president sinó també explicar-ne el per què.

“Sabia que perquè la meva decisió fos creïble, no podia anunciar senzillament que recomanava que no es presentessin càrrecs i deixar-ho així. Necessitava explicar el per què”, ha assenyalat Hur. El jurista ha afegit que tant “les proves com el propi president van posar la seva memòria al centre” de la investigació. És per això que considera que la seva valoració a l’informe sobre la rellevància de la memòria de Biden va ser “necessària, exacta i justa”. “No vaig diluir la meva explicació. I tampoc vaig desqualificar el president de manera injusta. Vaig explicar al fiscal general la meva decisió i les raons”, ha argumentat.

Hur ha subratllat que la política “no va tenir cap paper” en la seva presa de decisions, ja que només tenia l’encàrrec d’escriure un informe “confidencial” per al fiscal general que fos “exhaustiu”.

L’informe de 400 pàgines de Hur ha estat criticat tant per demòcrates com per republicans. Els primers l’acusen d’haver posat l’èmfasi en l’edat de Biden per afavorir Donald Trump, ja que el fiscal està registrat com a votant republicà. I els conservadors retreuen a Hur d’haver cedit a suposades pressions del Departament de Justícia i la Casa Blanca per exonerar el president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada