Política

guerra a gaza

Els houthis reforcen la seva ofensiva contra els EUA en una jornada de múltiples atacs

Un vaixell britànic s’enfonsa després de rebre l’impacte de diversos míssils

Els houthis de Iemen han llançat aquest dilluns un total de quatre atacs contra vaixells i drons dels Estats Units i els seus aliats en el golf d’Aden, davant de les costes iemenites, després de classificar als EUA i el Regne Unit com a “Estats hostils”.

Els insurgents xiïtes, secundats per l’Iran, van difondre a última hora d’avui una sèrie d’imatges del que diuen que va ser l’enderrocament d’un avió no tripulat de vigilància MQ-9 estatunidenc.

Les imatges mostraven un míssil terra-aire llançat al cel per a impactar contra el dron davant els crits d’aprovació de persones que cridaven de fons “Mort a Amèrica. Mort a Israel. Maledicció als jueus. Victòria de l’Islam”.

Després de l’impacte que s’observa en el vídeo, la gravació mostra restes en flames que cauen del cel i, a continuació, persones que recullen les restes escampades en una zona de platja, pròxima d’Al-Hodeida.

En aquesta jornada, els houthis han reivindicat també un total de tres atacs en aquesta mateixa zona: contra un vaixell britànic, que va quedar greument danyat i finalment es va enfonsar, i contra altres dos vaixells estatunidencs.

El portaveu militar dels houthis, Yahya Sarea, ha explicat en un comunicat que les forces navals dels insurgents van dur a terme una operació contra el vaixell britànic “Rubynar” amb diversos míssils que van aconseguir enfonsar el vaixell, amb bandera de Belize i de propietat britànica, del qual va poder escapar la tripulació “sana i estàlvia”.

Anteriorment, la Marina britànica va indicar en una alerta que les autoritats militars, en referència a l’aliança naval capitanejada pels Estats Units, el va informar que la tripulació del “Rubynar” havia abandonat el vaixell després de l’atac a 35 milles al sud d’Al-Mokha, al Iemen, i situat en l’estret de Bab al-Mandeb, la porta al mar Roig.

Aquest és el tercer atac en menys d’una setmana contra un vaixell vinculat al Regne Unit, país que participa al costat dels Estats Units en els atacs contra els rebels al Iemen.

Més tard, el portaveu houthi va anunciar altres dos atacs en la mateixa zona contra dos vaixells: el Sea Champion, amb bandera grega, i el Navis Fortuna, amb bandera de les illes Marshall, tots dos de propietat estatunidenca; si bé no va especificar els danys ocasionats amb ells.

Aquesta sèrie d’atacs es dona en el mateix dia en què el cap del consell de govern dels rebels houthis del Iemen, Mahdí al-Mashat, ha emès un decret en el qual classifica als Estats Units i el Regne Unit com a Estats hostils per al Iemen.

Segons l’agència de notícies Saba, afí als insurgents, el decret estipula que “els Estats Units d’Amèrica i el Regne Unit estan classificats en el primer nivell” d’Estats, entitats i persones classificades com a “hostils” a Iemen per “donar suport als crims genocides comeses per l’entitat sionista”, d’acord amb una llei aprovada pel parlament controlat pels houthis la setmana passada.

El mes passat, els EUA va designar als rebels houthis com a “terroristes” per les seves operacions contra vaixells que travessen el mar Roig i els atacs de la qual han afectat les rutes del comerç marítim mundial, si bé va donar un termini de 30 dies perquè els insurgents desistissin de les seves accions i evitar aquesta catalogació.

No obstant això, els houthis van prosseguir amb els seus atacs contra vaixells que creuen per l’estret de Bab al-Mandeb, la qual cosa va portar els EUA a designar oficialment com a “terroristes” als houthis fa dos dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona