Política

política

El pressupost, penjant d’un fil

Si no hi ha un gir de guió a última hora aquest matí, el projecte de llei del pressupost de la Generalitat per al 2024 serà tombat pel Parlament en la votació de poc abans o poc després de dinar, en funció del que s’allarguin les intervencions d’ERC i del govern en el debat de les esmenes a la totalitat que hi han presentat tots els grups tret del PSC. La reunió entre el president Pere Aragonès i la líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, un dels últims cartutxos per intentar salvar els comptes, va acabar ahir a la tarda sense cap acord, després d’un dimarts amb diverses trobades a Palau en què les dues parts no van aconseguir superar el gairebé únic obstacle que impedeix segellar l’entesa, la tramitació del projecte del Hard Rock. “Seguim treballant”, es limitaven a dir al vespre diverses fonts de Presidència consultades per El Punt Avui, que admetien que l’acord és “complicat” perquè els comuns segueixen “molt enrocats”, però no llançaven la tovallola per cercar fins al final un desllorigador. De fet, els uns i els altres s’han conjurat a mantenir la negociació oberta fins al moment de la votació, però en tancar aquesta edició el més probable era que es denegués la tramitació dels comptes, fet que obriria un escenari incert per al que queda de legislatura.

La trobada entre Aragonès i Albiach d’ahir a la tarda no va durar ni 45 minuts i, segons fonts dels comuns, no va “desencallar res”, ja que asseguraven que continuen esperant que el govern els respongui, com a opció per frenar el Hard Rock, la seva proposta de moratòria –que van aconseguir aprovar en el ple monogràfic de la sequera— a la tramitació de plantejaments urbanístics de complexos turístics mentre no es garanteixi l’aigua a tots els sectors. Una opció, aquesta, que l’executiu ha descartat públicament, ahir sense anar més lluny quan la portaveu, Patrícia Plaja, va recordar que les comarques tarragonines no se situen ara en situació d’emergència per sequera, i per tant no hi seria aplicable la moció. Les fonts dels comuns, en tot cas, assenyalaven que no han rebut cap proposta “ferma” alternativa de l’executiu pel Hard Rock, i apuntaven al vespre que no hi havia cap més trobada prevista en l’agenda, si bé seguien “oberts a propostes”.

Fonts de Presidència citades per l’ACN, en canvi, asseguraven que els van continuar fent propostes ahir i lamentaven que ECP no es mou pel que fa al Hard Rock, ja que hi ha un acord “pràcticament total” sobre les partides pròpiament pressupostàries. Al migdia, Plaja ja va constatar que no advertien “voluntat real” d’entesa en els comuns, si bé creia que es pot trobar un desllorigador pel Hard Rock si es treu del focus la continuïtat de la tramitació, en què va reiterar que “no hi ha marge” per part del govern. “No es poden demanar impossibles”, va incidir.

Albiach, en canvi, insistia al matí a RTVE que sí que és una decisió política, i reclamava “lideratge” a Aragonès. “Necessitem un compromís explícit que el Hard Rock no tira endavant”, exigia, ja que un cop aprovat “aturar-ho serà un infern”. Albiach, que està molesta amb ERC per les pressions a Madrid que entén com un “xantatge”, descartava permetre avui la tramitació dels comptes i donar-se més temps per negociar, i advertia que no acceptaran solucions que siguin “una presa de pèl” i que no vinculin el PSC, que ha posat la condició contrària a canvi del seu suport als comptes. Plaja, en aquest sentit, recordava a Albiach que també té “canals i palanques” a Catalunya i a Madrid per forçar els socialistes a renunciar al projecte turístic, per bé que ni així el govern podria frenar la tramitació. “Igual que el PSC va haver d’assumir que el PDU no es podia accelerar, els comuns no poden exigir que es freni”, cloïa.

Entretant, tot i que la portaveu parlamentària de Junts, Mònica Sales, es va tornar a oferir al migdia, al vespre la formació no havia rebut cap trucada del govern per asseure’s de nou. En aquest cas, els allunya la bonificació de l’impost de successions, en què no hi ha opció d’entesa perquè els uns i els altres l’han situat com a línia vermella en què no cediran.

Hisenda publica dades de balances

No és el plat de les balances fiscals ja apte per al consum, però sí que és una recepta amb tots els ingredients per calcular les balances fiscals. Després del compromís al qual va arribar amb Junts el 10 de gener –a canvi d’una abstenció que permetia l’aprovació dels reials decrets anticrisi en el ple del Congrés–, ahir el Ministeri d’Hisenda –a través de l’Institut d’Estudis Fiscals– va publicar les dades en brut i territorialitzades per comunitats autònomes per facilitar els càlculs de la diferència entre les despeses que l’administració central de l’Estat fa en un territori i els ingressos fiscals obtinguts.

Amb les dades d’Hisenda a la mà, el càlcul es pot fer pel mètode de flux monetari (si l’Estat fa una carretera per unir dues comunitats passant per altres la despesa es reparteix entre totes) o pel de càrrega-benefici (mesura el benefici dels dos territoris connectats). Junts analitzarà ara amb experts les dades i recorda que les últimes balances daten de fa 10 anys, mentre que la conselleria d’Economia, d’ERC, hi resta valor i exigeix saber la territorialització de la despesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries