Política

Política

Votació del pressupost a la tarda

La presidenta del Parlament ajorna la votació per l’absència d’un diputat de Vox i després de saber-se que Casol votarà a favor dels comptes

Els comuns reiteren el seu ‘no’ als pressupostos pel Hard Rock

La CUP carrega contra l’aliança entre el govern i el PSC

El debat dels pressupostos s’ha suspès i ajornat per a les 15.30h per a fer la votació sobre les esmenes a la totalitat. Aquesta suspensió del ple ha generat polèmica, sobretot entre els diputat d’ERC i els membres el govern, que volien votar sobre els pressupostos abans de dinar ja que faltaven un diputat de Vox i, a més, havien aconseguit el suport de l’exdiputada de Junts i ara no adscrita Cristina Casol. Això hauria permès poder tirar els comptes endavant, ja que hauria acabat amb empat i això hagués fet decaure les esmenes a la totalitat i, per tant, aprovar els pressupostos. El president, Pere Aragonès, té, per tant, 67 vots favorables, els 33 diputats d’ERC, els 33 del PSC i de Casol. Només necessitaria un vot a favor més per aconseguir-ne l’aprovació. La presidenta del Parlament, Anna Erra, però, ha decidit suspendre el ple fins a les 15.30h, tot i que el debat havia acabat prou d’hora com per fer la votació abans de dinar. Segons indica l’ACN, Erra (que pertany a Junts) ha considerat que calia “donar marge” als diputats per poder assistir al ple, recordant que en l’ordre del dia del Parlament la votació estava prevista a primera hora de la tarda.

La presidenta del grup parlamentari d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha reiterat el ‘no’ de la seva formació als pressupostos de la Generalitat per al 2024 pel projecte de Hard Rock. Ha acusat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, de “plegar-se” als interessos dels “lobbies, La Caixa i el PSC” per tirar endavant aquest projecte i obtenir el suport dels socialistes als comptes. “Si no es planten davant aquest disbarat, quan es plantaran?”, s’ha preguntat Albiach sobre el macrocomplex turístic, que ha recordat es convertirà en el “casino més gran d’Europa, amb 300 taules de joc i 1.200 màquines escurabutxaques”, sense deixar de denunciar “els regals i privilegis fiscals” que obtindran els inversos privats que hi ha darrere aquest projecte.

Albiach, que no vol que “Catalunya es converteixi en Macau”, ha insistit que estan disposats a “negociar fins a l’últim minut” un acord dels pressupostos, però ha reiterat que això passa per “rectificar i dir clarament que aturen el Hard Rock”. Si és així, Albiach ha assegurat que retiraran l’esmena a la totalitat als pressupostos i hi votaran a favor.

La líder dels comuns, també ha retret a Aragonès alguns dels incompliments de l’acord que el seu grup va signar l’any passat per tirar endavant els pressupostos, com ara qüestions relacionades amb l’habitatge, la salut bucodental i l’atenció a la salut primària.

Per últim, Albiach ha tornar a lamentar que ERC hagi pensat que la postura dels comuns sobre els pressupostos es puguin decidir a Madrid. “És decebedor que es pensi que els pressupostos de Catalunya es decideixen a Madrid. Ni ens mana Madrid ni La Caixa”, ha reblat.

La CUP critica l’aliança amb el PSC

El diputat de la CUP i negociador dels pressupostos del grup Xavier Pellicer ha centrat la seva intervenció en el debat sobre les esmenes a la totalitat dels pressupostos en criticar l’aliança que el govern d’ERC ha fixat amb el PSC, amb qui ha prioritzat arribar a un acord sobre els comptes del 2024. Pellicer ha defensar el canvi d’acció de la CUP, que aquest cop s’ha assegut per intentar arribar a un acord, a diferència de l’any passat. Amb tot, ha criticat que el govern hagi apostat per al PSC i no per pactar amb els grups independentistes. Per Pellicer, “no pot haver-hi aliances amb la CUP i amb el PSC”, perquè “reflecteixen dos models antagònics”. Pellicer ha instat el govern ha “fonar un tomb” i “deixar enrere aquesta legislatura perduda” per “forjar majories al carrer i treballar per impulsar-les al Parlament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries