Política

polÍtica

Segueix el creuament d’acusacions a poques hores del ple de pressupostos

Tots els partits s’acusen uns als altres del fet que s’arriba al plenari de març sense cap seguretat sobre si s’aprovaran els comptes municipals

A 48 hores de la celebració del ple municipal de l’Ajuntament de Barcelona, les posicions es mantenen allà on eren i només és notícia cada una de les crítiques que es llancen mutuament els grups municipals. El creuament d’acusacions entre la major part dels grups municipals de l’Ajuntament de Barcelona, quan falten poques hores per al plenari de març que, en teoria, havia d’aprovar els pressupostos del consistori segueix degotant hora a hora.

El tinent d’alcaldia Jordi Valls ha acusat Ada Colau de voler només entrar al govern, mentre que la portaveu dels comuns, Jessica Albiach, ha criticat que Collboni segueixi governant en minoria. D’altra banda, la líder d’ERC, Elisenda Alamany ha acusat als el comuns: “els que ho volien canviar tot, ara ho bloquegen tot”, ha dit aquest matí. I, en paral·lel, el grup municipal de Trias per Barcelona els acusa a tots e protagonitzar un “sainet de retrets”.

Jordi Valls ha obert foc aquest matí culpant Colau de la manca d’acord per aprovar el pressupost: “El seu únic argument és l’entrada al govern”. L’endemà que les bases de BComú hagin decidit votar en contra del pressupost si no hi ha un acord de govern abans de divendres, Valls ha assegurat que “l’únic argument” dels comuns per rebutjar els comptes és l’entrada al govern. En aquest sentit, ha assenyalat que el pressupost acordat entre PSC i ERC recull el 90% de les peticions que van fer els comuns i ha dit també que el grup de Colau no ha presentat cap esmena. Per tot plegat, ha demanat que “reconsiderin” la seva posició. Valls ha dit que aprofitaran tot el que puguin les hores que queden fins al ple de divendres i ha demanat un “esforç” als comuns. També ha matisat que sí que hi ha hagut converses amb els comuns i que hi seguiran essent.

La coordinadora dels comunsa, Jéssica Albiach, assegura també que la formació negociarà els pressupostos de Barcelona amb el PSC “fins l’últim minut”. Albiach però, li retreu a Collboni que després de deu mesos de les eleccions municipals segueix amb una minoria de 10 regidors al ple municipal: “Els ciutadans volen un govern estable i progressista”, ha remarcat, remetent-se als resultats dels comicis de maig de 2023. En aquest sentit, considera que els barcelonins van votar seguir amb el llegat de les polítiques impulsades en els darrers 8 anys , i li recorda a Collboni que va ser alcalde gràcies als vots dels comuns.

La posició d’aquest grup parlamentari ha estat durament criticada per la presidenta del grup municipal d’ERC, Elisenda Alamanya que ha acusat BComú de situar “per davant de tot les cadires”. Alamany ho ha dit en roda en la que ha defensat que el pressupost per al 2024 és “bo” i són uns comptes “d’esquerres”després que ERC i PSC arribessin a un acord pressupostari. “No es poden demanar governs d’esquerres tombant pressupostos d’esquerres”, s’ha queixat Alamany, que també s’ha referit al rebuig la setmana passada al Parlament dels comptes de la Generalitat. “Aquells que venien a canviar-ho tot avui venen a bloquejar-ho tot”, ha dit.

La regidora ha recordat també que quan ERC va guanyar les eleccions municipals el 2019 i no va ostentar l’alcaldia es va posar a treballar “l’endemà” per la ciutat, de la mateixa manera que ha defensat que van fer les passades eleccions municipals quan es va constatar que no va ser possible l’alcaldia de Xavier Trias. “Ens sobta que ara que no hi són es desentenen de la millora de les condicions de vida dels barcelonins”, ha afirmat.

Per la seva part, el grup de Trias per Barcelona titlla de “sainet” els retrets entre PSC i BComú pel pressupost municipal. Ho ha dit en roda de premsa el portaveu de TriasxBCN, Jordi Martí, que ha recordat que el seu grup ho ha “intentat tot” però un cop constatat que el pressupost presentat és “el propi d’un govern Colau sense Colau” han decidit ser “alternativa”. “Ens erigim en gairebé l’única alternativa seriosa i rigorosa a l’alcalde Collboni”, ha afirmat. Com ja van anunciar fa dies, TriasxBCN votarà en contra dels comptes.

De fet, segons ell, tot apunta que els comptes s’aprovaran per la via de la qüestió de confiança. “La nostra teoria és que fa molt temps que aquesta decisió la tenen presa”, ha dit Martí, que ha lamentat que Collboni els ha “marejat” a tots. També ha donat per fet que l’acord pressupostari entre PSC i ERC és una “aliança en diferit” i que els republicans podrien entrar al govern municipal un cop passat el període electoral.

El PP també s’ha reafirmat aquest dimecres en el vot contrari al pressupost de Collboni. Igual que TriasxBCN, també considera que el pressupost és “de Colau” encara que formalment els comunsvotin en contra del pressupost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona