Política

política

Rull convocarà el ple d’investidura per al 25 de juny i la primera votació serà l’endemà

La sessió es mantindrà encara que cap candidat hi vulgui optar, per tal que el president del Parlament comuniqui formalment que comença el compte enrere de dos mesos per a noves eleccions

Durà a terme la ronda de consultes amb els grups dimarts i dimecres al matí, i farà pública la decisió com a molt l’endemà

El president del Parlament, Josep Rull, convocarà el ple d’investidura per al proper dimarts 25 de juny, segons ha comunicat aquest matí en la primera reunió de la mesa de la XV Legislatura. La votació per elegir nou president de la Generalitat, això sí, no es faria fins l’endemà, dia 26. I si en calgués una segona en aquest intent, hauria de ser el 28. La sessió està previst que s’iniciï amb la presentació del seu programa de govern per part del candidat proposat, i després hi haurà un recés a fi que la resta de grups puguin valorar i prendre posició abans d’intervenir, la qual cosa allargarà el ple més enllà del primer dia. Rull, en tot cas, ha deixat clar a la mesa que el primer factor que valorarà serà la voluntat d’algú de presentar-se a la investidura, tingui els suports que tingui. I si més d’un candidat es vol presentar, valorarà aleshores els suports potencials que té cadascú per fer la tria.

El president del Parlament convocarà igualment el ple encara que no hi hagi cap candidat que es proposi, a fi de comunicar la situació davant del ple, en el que suposaria un acte jurídic equivalent a una investidura fallida, que obriria el compte enrere de dos mesos que marca la llei per investir un president abans no s’anés automàticament a unes noves eleccions. En funció de si finalment hi ha ara candidat o no, doncs, o de quan es publiqui al butlletí oficial del Parlament l’acte jurídic equivalent, el termini expirarà el 25 o el 26 d’agost.

Rull durà a terme dimarts i dimecres vinent la ronda oficial de converses amb els partits, o els grups, en el cas que ja s’hagin constituït. El primer dia, amb un ordre que anirà en funció de com acabin de quadrar les agendes, es reunirà amb els representants del PP, Vox, comuns, CUP i Aliança Catalana, mentre dimecres al matí es trobarà amb els tres amb més representació, ERC, Junts i el PSC. En base als dos elements esmentats -voluntat i suports-, Rull prendrà una decisió sobre qui proposa com a candidat, si és que proposa algú, que comunicarà dimecres a la tarda o dijous al matí, l’últim dia que formalment pot convocar el ple per al dia 25.

Segons fonts parlamentàries, el president ha demanat “compromís”, “humilitat” i “servei” a la resta d’integrants de la mesa en la primera reunió que han mantingut avui, que ha transcorregut amb un “to constructiu”, “positiu” i de “respecte”, i que ha servit bàsicament per ratificar els acords de l’última mesa de l’anterior legislatura. Diputats de Vox havien demanat la reconsideració de la delegació del vot de Carles Puigdemont i Lluís Puig que va fer dilluns la mesa d’edat, però avui s’ha constatat que les decisions d’aquest òrgan no són reconsiderables, ja que això només ho poden demanar els grups i encara no estaven formalment constituïts.

Alguns, això sí, ja ho comencen a fer aquests dies, tot i que tenen fins al dia 20 per fer-ho. Junts, així, ja ha comunicat aquest matí que Albert Batet serà el president de grup i Mònica Sales, la seva portaveu, igual que ja ho eren en l’anterior legislatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marta Pujol
Alcaldessa de la Roca del Vallès (Junts)

“Vaig dir que buscaria solucions i això intento fer”

La Roca del Vallès
Xavier Guitart
Alcalde de Camprodon (Tots per Camprodon-PSC-CP)

“Som molt propers a tothom i no tenim un no per resposta”

Camprodon
Estats Units

Louisiana ordena penjar els Deu Manaments a les aules

Barcelona
País Basc

Imanol Pradales és investit lehendakari amb els vots del PNB i el PSE-EE

Barcelona
Corea del Nord

Putin es reserva el dret a subministrar armes a Pyongyang

Barcelona
Estat espanyol

La Moncloa acusa Ayuso de deslleialtat institucional per rebre Milei

Barcelona
Política

Rull es reuneix amb Puigdemont a Bèlgica

barcelona
Política

El Fons Català de Cooperació denúncia des de Lesbos la vulneració dels drets dels refugiats

Lesbos
judicial

El jutge García-Castellón avança la jubilació al setembre

barcelona