Política

L’Estat incompleix l’Estatut i deixa d’invertir a Catalunya 500 milions d’euros el 2007

L’Estat va incomplir el 2007 l’esperit de la disposició addicional tercera de l’Estatut sobre inversions en infraestructures i va invertir a Catalunya per sota del 18,85% del PIB que preveu el nou marc d’autogovern durant 7 anys. El govern central deu 500 milions d’euros a Catalunya per a aquest exercici que ara haurà de compensar. Així es desprèn de les dades que el gabinet de Zapatero ha fet arribar a l’executiu català sobre la liquidació de pressupost i que han estat validades per la Intervenció General de l’Estat.

En el càlcul de les inversions en infraestructures s’inclouen partides d’agricultura, pesca i alimentació; indústria i energia; comerç, turisme i pimes; subvencions al transport; infraestructures; recerca, desenvolupament i innovació.
Inicialment, l’executiu espanyol havia pressupostat una inversió en infraestructures de 21.335 milions d’euros per a tot l’Estat. Aplicant la directriu de la disposició addicional tercera, a Catalunya li tocaven 4.022 milions. Però el govern central només va executar un 92,3% de les inversions previstes. Per tant, els diners que es va preveure executar a Catalunya aplicant el 18,85% per corregir el dèficit d’infraestructures que pateix Catalunya van quedar en 3.709,9 milions. És a dir, hi va haver una primera desviació de les previsions inicials de 312 milions.

Desviació
Dels 3.709,9 milions que haurien d’haver-se invertit al Principat, s’han executat 3.209,3 milions. És a dir, que falten 500,7 milions. La metodologia pactada entre el govern central i el català el setembre del 2007 per aplicar la disposició de l’Estatut ja preveia que el resultat de l’aplicació de la directriu diferia del que s’havia previst als pressupostos del 2007 i apuntava que seria necessària una compensació que es faria als comptes del 2008 i 2009. La desviació pot compensar-se a càrrec dels pressupostos de l’any que ve, a través del crèdit de 1.000 milions que l’Estat s’ha reservat en aquests comptes per incrementar les inversions a Catalunya i les Balears, o bé a través d’inversions realitzades el 2008.

El grup de treball creat a la Comissió Bilateral Estat-Generalitat haurà de validar les properes setmanes les dades de l’Estat i pactar la manera de compensar la desviació. El govern central haurà de detallar a la Generalitat més les partides per temes. Amb les dades actuals, destaquen les inversions a empreses, que pugen el 2007 a 1.979,4 milions o els 498 dedicats a transferències de capital, i 56,4 milions a la compensació de peatges.

Els comptes del 2009 preveuen destinar a Catalunya 4.626 milions en inversions. D’aquests, 3.919 corresponen a inversions i transferències de capital consignades als comptes i 626 per determinar. A més dels 80 milions per a peatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ALEMANYA

La vicealcaldessa de Berlín, ferida lleu després de ser atacada en el carrer

barcelona
política

Badia (Comuns) promet posar en marxa 100 comunitats energètiques

girona
política

PSC, ERC, Junts, CUP i comuns no acceptaran els vots de l’extrema dreta

barcelona
guerra a gaza

Els EUA van aturar un enviament de bombes a Israel

barcelona
LA crònica

El joc de les preguntes

Sílvia Paneque
Candidata del PSC per Girona

“Tot té un impacte, fins i tot no fer la transició energètica”

Girona
REGNE UNIT

El llegat de Thatcher continua viu

Londres

Envoltats de desinformació

Barcelona
Alba Tobella
Cofundadora i directora de Verificat

“En campanya és quan hi ha més desinformació”

Barcelona