Política

La taca d’oli s’estén

Cinc municipis ja han donat suport a les consultes sobiranistes, quatre s’hi han oposat i desenes de consistoris estan pendents de decidir

L’impacte de la consulta independentista de diumenge passat a Arenys de Munt s’escampa com una taca d’oli, de manera que el debat sobre si els ajuntaments s’adhereixen a la iniciativa autodeterminista simbòlica que puguin promoure entitats ciutadanes ja està en ple debat en nombrosos consistoris. Fins ahir eren cinc els ajuntaments que havien decidit acompanyar processos com el que es va impulsar al poble maresmenc –Berga, Calders, Argentona, l’Aldea i Castellfollit de Riubregós–, governats per CiU o ERC, mentre que la proposta ha estat rebutjada a les corporacions d’Igualada, Vilanova i la Geltrú, Mataró, la Selva del Camp –totes amb alcalde socialista– i del Prat de Llobregat, amb govern d’ICV-EUiA.

Els propers dies el debat es traslladarà a moltes altres corporacions (vegeu gràfic), on ja s’han presentat mocions d’algun grup municipal, i ja té data prevista en localitats com Balaguer i Gavà (24 de setembre), Tarragona (28 de setembre) i Reus (8 d’octubre). El moviment transversal d’alcaldes i regidors sobiranistes Decidim.cat ha convocat els seus adherits a unificar criteris per impulsar el procés en una reunió a Malgrat de Mar el 3 d’octubre, on també s’acordaran possibles dates per a les consultes. Diferents entitats i plataformes sobiranistes han proposat fer-les el 13 de desembre, però la proposta tampoc no és definitiva ja que ha trobat inconvenients com la coincidència amb la Marató de TV3, que comporta actes solidaris festius a moltes localitats. Les entitats convocants són les plataformes PDD, Sobirania i Progres, Deumil.cat, Sobirania i Justícia, la xarxa Osona Decideix, les comissions organitzadora i avaladora de la consulta d’Arenys i les entitats MAPA, Catalunya Estat Lliure, Club FNEC, Plataforma per la Sobirania, entre altres.

Al marge dels partits
Es constata que càrrecs locals de CiU, PSC i ICV estan impulsant o debatent estratègies sobre les consultes sobiranistes als seus municipis, al marge de les directrius donades per les direccions nacionals dels partits. És el cas de Santa Coloma de Farners, on el PSC ha decidit, conjuntament amb CiU i ERC, presentar una moció si alguna entitat vol encapçalar una consulta per donar-hi suport. Per contra, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), ha afirmat que l’Ajuntament no donarà suport a cap consulta, quan CDC havia decidit “acompanyar-les”. ICV-Independents per Salt també n’impulsa una, juntament amb ERC.

El que ja ha fet un simulacre de consulta sobre la independència és el municipi de Blanes, informa Elisabet Escriche. Ho va fer entre l’11 i 12 de setembre passats quan tot el país estava pendent dels preparatius de la consulta d’Arenys de Mar. Ho va organitzar la Casa del Poble, Centre Republicà d’Esquerra, coincidint amb la IV Diada per l’Autodeterminació dels Pobles. La pregunta que va plantejar als votants era si estaven d’acord que Catalunya esdevingui un Estat de dret independent, democràtic i social integrat a la UE. Hi van participar 1.684 persones, de les quals un 69,5% van dir sí a la independència, un 27,9% hi van votar en contra i un 2,4% en blanc. L’organització va anunciar que presentarà una proposta de moció a tots els grups municipals de l’Ajuntament per aprovar la celebració d’una consulta pel dret a decidir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Som-hi-ERC denuncia que s’elimina l’oferta de cursos d’accés a la Universitat

santa coloma de farners
Unió Europea

L’Eurostat confirma l’augment de la inflació a la zona euro fins al 2,6% al maig

Barcelona
política

La Mesa explora si pot actuar contra les despeses de Vox al Parlament

barcelona
política

El PSC i ERC obren les negociacions per la investidura

barcelona
judicial

El TC admet el recurs del PP contra el vot delegat de Puigdemont i Puig

barcelona
judicial

Puigdemont declara en una comissaria de París per la causa del Tsunami

barcelona
Corea

Corea del Sud dispara trets d’avís a soldats del Nord que han creuat la divisòria

Barcelona
Unió Europeu

Acaba sense acord la cimera per renovar els alts càrrecs comunitaris

Barcelona
política

Rull apunta que dimarts no hi haurà investidura

barcelona