Política

PSC i UDC pacten no respondre pel seu compte a la sentència del TC sobre l'Estatut

El PSC i UDC esperen evitar que ERC o CDC es llancin a proposar una consulta popular o la convocatòria d'eleccions si el Tribunal Constitucional (TC) retalla substancialment l'Estatut. En l'anunciadíssima reunió entre les cúpules dels dos partits, que s'ha produït aquest divendres a la tarda a la seu d'UDC, el primer secretari del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, i el president del comitè de govern dels democristians, Josep Antoni Duran i Lleida han pactat Montilla convocarà tots els partits catalans quan es conegui la sentència. La trobada hauria de servir per fer una "lectura unitària" i, "si pot ser", decidir també una "resposta unitària" al TC. 

Tot i que han comparegut per separat per informar sobre el resultat de la trobada, el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí, han utilitzat les mateixes paraules, calcades, en molts punts de les seves intervencions respectives. Tots dos han insistit que la reunió d'avui, que ha creat molta expectació perquè desmarca UDC de CDC, "ni comença ni acaba res", en paraules textuals idèntiques, i tots dos han explicat que s'ha de veure emmarcada en la tradició europea d'entesa entre la socialdemocràcia i la democràcia cristiana.

Iceta ha assegurat que el PSC "subscriu fil per randa" la resolució que UDC va aprovar el mes passat en el seu 24è congrés, que apostava per una reacció unitària al TC, de manera que s'ha mostrat convençut que el partit de Duran no trairà l'acord d'avui encara que CDC, el seu soci en la federació CiU, aposti per proposar una consulta popular, com ja ha anunciat Artur Mas.

Per la seva banda, Pelegrí ha comunicat la seva voluntat de "fer pedagogia" amb CDC per aconseguir que accepti fer la "lectura unitària" de la sentència, tot i advertir que cap dels dos socis de CiU acceptaran la sentència si és contrària a l'Estatut.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.