Política

Saura busca la pau i proposa a Zapatero signar un acord de finançament en tres mesos

La Generalitat vol fer les paus amb el govern espanyol després de l'escalada dialèctica que els ha enfrontat en les últimes setmanes. El primer a mostrar-se conciliador ha sigut el conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura. Com a president accidental de la Generalitat, Saura ha demanat aquest dijous al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, obrir una nova etapa en la qual s'intensifiqui la negociació. L'objectiu és que "abans de tres mesos" hi hagi un acord de finançament acceptable per a Catalunya.

És la reacció del conseller a les declaracions d'avui de Zapatero, que manté que la Moncloa no ha incomplert l'Estatut perquè ha presentat una proposta de model de finançament per intentar arribar a un acord amb la Generalitat. Per Saura, és "obvi que sí que hi ha hagut un incompliment de l'Estatut, i això és una impressió generalitzada que hi ha a Catalunya i no només del govern de la Generalitat, sinó també de la societat civil".

Tanmateix, el president accidental prefereix "no parlar més del passat". "Crec que la ciutadania sap perfectament qui té la responsabilitat dels incompliments del que diu l'Estatut", ha dit. Ara, el que cal, és "obrir una nova etapa sobre la base de tres qüestions importants", la primera de les quals passa per "negociar un acord polític, i per a això cal intensificar el diàleg i les negociacions amb la finalitat que, en el termini màxim de tres mesos, puguem tenir la proposta de model de finançament acabada".

Segons Saura, "cal passar de les paraules i dels debats a través dels mitjans de comunicació a un treball rigorós i seriós que permeti que, com a molt tard, a final de novembre tinguem ja una proposta de model de finançament".

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals ha demanat, però, que en aquesta nova etapa Zapatero sigui "molt bel·ligerant contra aquells que diuen que l'Estatut no es pot complir en matèria de finançament".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.