Política

El PSC demana a l'Estat que recolzi l'esperit original de l'Estatut

Els socialistes aposten en el seu Manifest Electoral per desplegar la totalitat del text català

El document defensa el federalisme com el model per a l'encaix de Catalunya a Espanya

El PSC adverteix en el seu Manifest Electoral que “és fonamental que la ciutadania percebi el suport sense vacil·lacions per part del govern de l'Estat a l'esperit original de l'Estatut”. Els socialistes remarquen que la Sentència del Tribunal Constitucional “no pot fer pensar als catalans que l'Estatut que queda vigent no és útil”, sinó que “malgrat els canvis conservem un text extraordinàriament més potent que l'anterior”.

En aquest sentit, el PSC afegeix que el seu objectiu és “desplegar tot el potencial d'autogovern que conté l'Estatut” i que per això “caldrà habilitar nous mecanismes per part del govern de l'Estat i de les Corts generals, que permetin complir allò que el pacte polític havia previst”. Els socialistes catalans constaten que l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero ha fet “les primeres passes formals”.

El Consell Nacional del PSC ha aprovat avui aquest document, que porta per títol Per una societat més justa en una Catalunya més forta, que ha de servir de base per al programa electoral del partit de cara a les eleccions del 28-N.

Reformar la Constitució

El Manifest Electoral socialista també fa una aposta per “l'evolució federal d'Espanya” i pel “catalanisme federalista” que “defensa la realitat nacional catalana sense negar la realitat espanyola”. El PSC creu que és el sistema més respectuós amb les diferències.

Per aconseguir-ho, cal “organitzar-se de manera eficient per a prestar els serveis públics de manera descentralitzada, reforçant el principi de subsidiarietat i proximitat” i, a més “acollir, integrar, desenvolupar i assumir la pluralitat nacional, lingüística i cultural dels pobles d'Espanya i reconèixer la nació catalana en aquest marc, sense complexes i amb coratge i determinació política”.

El document assenyala que “serà necessària la reforma constitucional” que, entre d'altres mesures, estableixi “un Senat configurat com a autèntica cambra territorial”. Una reforma que, reconeix el PSC, és “ara com ara difícil” per l'“actitud” del PP.

A més, advoca “pel necessari reforçament del caràcter bilateral de les relacions entre els govern de la Generalitat i de l'Estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

En marxa el moll artificial per desembarcar ajuda humanitària

Barcelona
Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Barcelona
Política

ERC deixa en mans de la militància el seu posicionament en la investidura

barcelona
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona
Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona
política

La policia espanyola denúncia la Comissió de la Dignitat al TSJC

barcelona
Guerra a Europa

Putin justifica que l’ofensiva a Khàrkiv és per protegir la regió fronterera

Barcelona
Guerra a Europa

Un atac ucraïnès amb drons a Crimea provoca talls de llum a Sebastòpol

barcelona
política

L’ANC vol que es “depurin responsabilitats” pel fiasco de Mas al TEDH

barcelona