Política

Barcelona té la paraula

La capital catalana celebra avui la consulta independentista que posa el colofó a un procés polític i social gestat des del cor de la societat civil

El nivell de participació és una de les grans incògnites de la jornada

El resultat final és possiblement el que menys importi. Més transcendent, per contra, serà el percentatge de participació final a la consulta sobiranista que durant el dia d'avui se celebrarà a Barcelona, tot i que hi ha altres elements intangibles que posen en valor la iniciativa. Entre ells el fet, gens anecdòtic, que en un moment en què la política institucional sembla estar en crisi, una amalgama d'entitats i personalitats sorgides de la societat civil hagin estructurat una experiència política sobre una qüestió tan essencialista i cabdal com és el dret de Catalunya a decidir el seu futur.

La consulta d'avui és el punt àlgid, el colofó, d'un moviment que es va iniciar el 13 de setembre del 2009 a la localitat d'Arenys de Munt: Barcelona i vint municipis més decidiran avui. Des del setembre de 2009 fins ara 531 municipis d'arreu del país s'han sumat a la iniciativa de posar-se a prova amb un examen tan exigent com és muntar un referèndum no oficial sobre un cens d'1.420.580 persones, en el cas de Barcelona. Els precedents, sobretot pel que fa a les consultes celebrades a l'entorn metropolità, han demostrat la importància capital que té el vot anticipat per assegurar un mínim de participació que doni llustre al procés. Per això, el 12 de desembre, i coincidint amb una jornada pilot de votació al barri de la Barceloneta, es va endegar aquest plaç per recollir sufragis per avançat en 40 punts fixos de la ciutat, als quals s'han afegit els mòbils. Els 7.000 voluntaris adherits a la consulta han estat la força de xoc indispensable per poder dur a terme aquest operatiu. Entre les moltes personalitats que ja han votat hi ha l'expresident Jordi Pujol, el president Artur Mas i la majoria del govern català, un gest que ha redimensionat a l'alça l'experiència.

La participació

A hores d'ara, però, quanta gent acabarà votant, és una de les dades que suscita més expectació. Els organitzadors, la plataforma Barcelona Decideix, sosté que amb un 10% del cens ja es donen per coberts, però no escapa a ningú l'enorme valor simbòlic i polític que suposaria superar la participació assolida durant la consulta de la Diagonal (12,1%). Per facilitar aquest repte, durant el dia d'avui s'han habilitat 347 punts de votació amb 480 urnes. Pel que fa als resultats, les previsions apunten a un increment del percentatge de vot dels contraris a la independència respecte d'altres cites. I és que com recorden els seus promotors, la consulta dóna plena llibertat de vot. És a dir, davant la pregunta Està d'acord que la nació catalana esdevingui un Estat de dret independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?, es pot dir sí, però també no. El que compta, és votar.

Mecanismes de control fiables

Durant tota la jornada d'ahir un important grup de voluntaris van treballar com han fet al llarg dels últims dies per validar i entrar en el sistema informàtic les dades de tots aquells barcelonins que han fet ús del vot anticipat. Tots els vots anul·lats, la majoria dels quals són vots duplicats, seran destruïts dilluns un cop la junta electoral –formada pels prestigiosos juristes August Gil Matamala, Magda Oranich i Josep Cruanyes– confirmi les dades obtingudes en el recompte final. Ahir al migdia s'havien detectat un total de 650 vots nuls. Durant la jornada d'avui es farà servir el sistema informàtic, dissenyat per David Vinyals, i que s'ha fet servir en 415 de les 531 consultes que s'han celebrat fins ara. Aquest sistema permet detectar, segons l'organització, possibles fraus, fonamentalment en la repetició del vot. A més, els organitzadors asseguren que tenen protocols d'actuació dissenyats per respondre adequadament en el cas que el sistema informàtic tingués algun problema, tal com ha passat en algunes consultes.

Els organitzadors de la consulta basen les seves dades en la informació del DNI que acrediten els electors. La dada més important és el certificat de residència. Aquest sistema va acompanyat d'una clara normativa de protocols de recollida i recompte que permeten fer un procés clar i transparent. Ahir Josep Cruanyes, membres de la junta electoral i el portaveu de Barcelona Decideix, Alfred Bosch, van assegurar que els vots que s'han detectat com a invàlids han estat custodiats per la junta electoral i no es destruiran fins dilluns. L'objectiu és garantir el dret a resoldre els recursos que es puguin presentar fins a l'últim minut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Referèndum: com, quan i per què

barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona