Política

Tremosa reivindica “el dret a ser informats en la pròpia llengua”

L'eurodiputat de CiU defensa l'ús del català ”fins i tot si encara no és oficial a la UE”

El Parlament Europeu debat una normativa sobre l'etiquetatge que només contempla l'ús de llengües oficials

L'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, ha reivindicat aquest dimarts al Parlament Europeu “el dret dels ciutadans a ser informats en la seva pròpia llengua, fins i tot si aquesta llengua encara no és oficial a la UE”.

Durant el debat sobre una nova normativa europea que permet als estats membres obligar a etiquetar els productes almenys en una de les llengües oficials de la Unió –entre les quals no hi ha la catalana–, Tremosa ha defensat l'ús del català. “A Catalunya és una realitat consolidada que milers d'empreses usen només la llengua catalana per etiquetar els seus productes” ha dit Tremosa, que ha afegit que això “s'ha rebut bé per part de milers de consumidors europeus”.

Tremosa ha demanat a la Comissió Europea que “clarifiqui” què implicarà exactament l'article 15(2) de la nova proposta de directiva. Segons ell, la normativa permet que “alguns membres estats puguin prohibir” l'etiquetatge exclusiu en “qualsevol llengua que encara no sigui oficial a la UE”. L'eurodiputat català espera que les institucions europees comparteixin la seva “preocupació” per la possibilitat que la normativa pugui afectar la diversitat lingüística de la Unió.

L'eurodiputat de CiU ha explicat que un grup de 40 europarlamentaris –incloent una representació de tots els partits catalans– han presentat una esmena a la normativa amb “l'objectiu de respectar la diversitat lingüística” i el “dret als ciutadans a ser informats en la seva pròpia llengua”.

Ramon Tremosa ha recordat que “milions d'europeus tenen com a llengua materna una llengua no reconeguda” en les institucions europees, i que, per tant, podrien veure disminuïts els seus drets si la nova normativa tira endavant sense cap modificació.

L'esmena proposada pels partits catalans demana que s'elimini la referència de l'article 15(2) que assegura que un estat membre “pot estipular que l'etiquetatge s'hagi de fer en una o més llengües, d'entre les oficials de la Unió”. Consideren que per protegir el català i altres llengües minoritàries caldria simplement dir que els estats poden etiquetar “en una o més llengües”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Sánchez i Illa treuen pit pels resultats del 12-M

barcelona
GUERRA A GAZA

Més d’una vuitantena de morts en nous atacs a la Franja

BARCELONA
ESLOVÀQUIA

L’agressor del primer ministre Fico es declara culpable

BARCELONA
AFGANISTAN

Missió en marxa per repatriar els catalans morts i ferits en l’atac a Bamian

BARCELONA
política

La defensa de Wagensberg relliga el cas Tsunami amb l’espionatge amb Pegasus

barcelona
GUERRA A EUROPA

Ja són prop de 10.000 els evacuats al nord-est d’Ucraïna per l’avenç rus

BARCELONA
Xavier Vinyoles
Alcalde de Bescanó (ERC)

“Treballem en una xarxa de calor per a edificis públics i privats”

Bescanó

Del cel a l’infern de  Ciutadans

Banyoles
política

Sánchez tanca la porta a Puigdemont tot equiparant-lo a Feijóo i albira un tripartit

madrid