Política

Els partits catalans esperen que la norma europea no impedeixi l'etiquetatge en català

El PP és l'única formació que s'ha mostrat comprensiva amb la directiva que estableix que l'Estat membre pot estipular que s'hagi de fer en una o més llengües oficials dins de la UE

Els eurodiputats catalans han presentat una esmena per evitar que Espanya pugui prohibir l'etiquetatge només en català

Els partits catalans esperen que la directiva europea que demà s'ha de votar al Parlament d'Estrasburg no acabi prohibint l'etiquetatge exclusivament en català i que prosperi l'esmena presentada pels eurodiputats catalans per canviar el text, que estableix que “dins del seu territori, l'estat membre en el qual es ven el producte pot estipular que l'etiquetatge s'hagi de fer en una o més llengües, d'entre les oficials de la Unió”, cosa que permetria que una llei espanyola prohibís l'etiquetatge únicament en català.

El PP s'ha mostrat comprensiu amb la normativa, tot i que Santiago Fisas també ha signat l'esmena, mentre que CiU, ERC i SI han dit que si el català fos oficial a Europa això no passaria.

El PP ha estat l'únic partit a declarar-se comprensiu amb la normativa. “Entenc el contingut de la norma”, ha dit el portaveu parlamentari dels populars, Enric Millo. A més, el diputat popular ha explicat que creu que “qualsevol empresari que etiqueta productes que han de ser exportats a la UE també considera positiu pel consumidor que els productes estiguin etiquetats en llengües que siguin conegudes com a llengües oficials als estats de la UE”.

Tot i això, Millo s'ha mostrat confiat en que de la derivació de la norma “no es prohibeixi que s'etiqueti en català”, sinó que, com a molt, s'encamini “al que nosaltres hem defensat sempre: cooficialitat de les dues llengües”. Amb tot, Millo confia que el procés d'esmenes i tràmit de la norma posarà “sentit comú” i el reglament acabarà per no perjudicar l'etiquetatge en català.

La portaveu adjunta del PSC al Parlament Laia Bonet ha subratllat que la voluntat de l'esmena que presenten els eurodiputats catalans precisament és extreure del text qualsevol menció a la necessitat que l'etiquetatge s'hagi de fer en llengües oficials precisament perquè “algú podria llegir tàcitament que no es pot etiquetar en llengües no oficials”. Ha recordat que una cosa semblant va passar amb la pàgina web del Parlament Europeu, i ha refermat el compromís del PSC a favor de l'etiquetatge en català.

La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha recordat que la normativa europea està pensada i aprovada precisament per garantir els drets dels europeus, que inclouen que els ciutadans puguin entendre allò que està etiquetat en el seu país. Per això, ha opinat que “no s'entendria que l'aplicació d'una normativa que neix amb aquest origen, a l'hora de la seva aplicació representés la vulneració d'un dret, que és tenir l'etiquetatge en català”. “Esperem que l'aplicació no vulneri la normativa que ja tenim i garanteixi el dret dels catalans a tenir l'etiquetatge en català”, ha conclòs Camats, que ha afegit que l'estat espanyol hauria de garantir que això fos compatible.

La portaveu d'ERC, Anna Simó, ha recordat que el seu partit va presentar una esmena a l'Estatut que defensava el dret dels consumidors a rebre els productes etiquetats en català. Aquest punt, segons ella, va decaure quan els “sectors productius” van pressionar i un representant de CiU que va “liderar el lobby” d'aquests sectors van fer que aquest dret es convertís en principi rector.

El secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència, Uriel Bertran, ha dubtat de la postura de fermesa de CiU per mantenir la possibilitat d'etiquetar en català. Segons Bertran, el Govern hauria d'haver aprofitat la llei òmnibus per establir-ne l'obligatorietat a tots els productes que es venen al país. “Sempre estarem en una situació de precarietat jurídica fins que, com a estat independent, no puguem incloure el català com a llengua oficial de la Unió Europea”, ha afirmat. Tot i així, ha expressat el seu desig que les institucions europees rectifiquin.

Finalment, el portaveu de CiU, Jordi Turull, espera que la directiva europea no acabi com està prevista inicialment, perquè “recorda” altres èpoques, en què es va lluitar per aconseguir etiquetar en català. “La defensa serà a peu i a cavall”, ha assegurat, però ha recordat que aquest perill no existiria si el català fos oficial a Europa, cosa que ha aprofitat per criticar al PSC, en no donar-hi suport al Congrés de Diputats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona