Política

Camps dimiteix per no ser un “obstacle” per a Rajoy

canvi d'estratègia La pressió supera el ja expresident de la Generalitat Valenciana, que s'havia plantejat pagar la multa i continuar en el càrrec substitut Alberto Fabra, alcalde de Castelló, es convertirà en el nou cap del govern

La pressió va superar Francisco Camps. El fins ahir president de la Generalitat Valenciana va dimitir del seu càrrec sis dies després el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià decretara l'obertura del judici oral contra ell i tres implicats més en el cas dels vestits de la trama Gürtel. Camps va assegurar que la seua decisió responia a un “sacrifici personal” a favor de les possibilitats de Mariano Rajoy d'arribar a La Moncloa. Camps serà substituït per Alberto Fabra, actual alcalde de Castelló de la Plana.

El ja expresident va insistir que no volia convertir-se en un “obstacle” que erosionara les possibilitats del PP amb vista a les eleccions espanyoles. “Oferisc aquest sacrifici personal perquè Mariano Rajoy siga el pròxim president del govern. Un sacrifici personal, polític i familiar. Deixe la presidència de la Generalitat, completament innocent de les barbaritats que s'han dit de mi durant aquests anys”, va proclamar ahir en una compareixença sense l'opció de preguntes dels periodistes, com ha estat habitual des que va esclatar el cas Gürtel.

Poc després que es produïra l'anunci, Rajoy va emetre un comunicat en què va reiterar la “innocència” del valencià: “La seua renúncia no entela ni contradiu l'opinió que sempre he tingut de Francisco Camps i la seua honorabilitat, opinió que clarament comparteixen la majoria de valencians, com s'acaba de fer palès en les eleccions de maig”.

L'adéu de Camps es va produir després d'un matí intens en què l'estratègia per afrontar la seua presència al banc dels acusats va fer un gir de 180 graus en poc de temps. A primera hora, dos dels quatre acusats en la causa dels vestits, Víctor Campos i Rafael Betoret, van acudir al TSJ per presentar una sol·licitud de sentència de conformitat en què acceptaven l'acusació de suborn a canvi que no se celebrara el judici. La seua iniciativa feia preveure que els altres dos acusats, Ricardo Costa i el mateix Francisco Camps, els succeirien immediatament, un requisit indispensable per fer avortar el processament.

De fet, des del TSJ es va informar de la imminència de l'arribada de Camps al palau judicial. Però el ja expresident finalment no s'hi va presentar. A les poques hores, dimitia.

La renúncia de Camps farà modificar la seua estratègia de defensa en el futur. “Jo estic a partir d'aquest mateix instant alliberat per a defensar-me on corresponga d'aquestes infàmies i d'aquestes insídies”, va subratllar en una missatge interpretat com una negativa a pagar la multa i a favor de presentar-se al judici.

Víctima d'un “sistema”

L'home que ha reiterat durant dos anys i mig que es paga els vestits, va atribuir ahir la seua sort a l'acció d'un “sistema brutal i dur”, en referència al govern socialista. “Ho han intentat per totes bandes, per tots els mitjans i no han aconseguit trobar res, Aquest sistema brutal està a punt de caure en les eleccions democràtiques”, va afirmar.

Camps va aprofitar la seua compareixença per a reivindicar-se a si mateix i també la seua gestió al capdavant de la Generalitat i el partit. “Me'n vaig després de tres majories absolutes”, va destacar. Igualment va lamentar que la imatge del País Valencià quede lligada a la corrupció: “Estic fart que quan es parle de la Comunitat Valenciana no es parle de la nostra gent”.

L'excap del Consell va comunicar la dimissió al president de les Corts Valencianes, Juan Cotino, perquè la cambra trie un nou president de la Generalitat. L'actual vicepresidenta, Paula Sánchez de León, n'assumirà el càrrec de manera interina.

Deixe la presidència de la Generalitat, completament innocent de les barbaritats que s'han dit de mi
Jo estic a partir d'aquest mateix instant alliberat per a defensar-me on corresponga d'aquestes infàmies
Oferisc aquest sacrifici personal perquè Mariano Rajoy siga el pròxim president del govern espanyol
Altres persones i jo estem acusats de mentides només pel fet que no ens han pogut guanyar en les urnes mai
Estic fart que quan es parle de la Comunitat Valenciana no es parle de la nostra gent i de la nostra grandesa
Hem lluitat contra un sistema dur i brutal. Ho han intentat per tots els mitjans i no han aconseguit trobar res

El somriure del president, en diferit

Camps va pronunciar ahir una declaració en què els periodistes no van poder fer preguntes. En un to seré, sense papers i mantenint en tot moment el somriure, el ja expresident va estar acompanyat pel seu govern, el diputat per Alacant Federico Trillo i l'alcaldessa de València, Rita Barberá. El de les preguntes no va ser l'únic problema per a la premsa. Les televisions no van poder emetre en directe les paraules de Camps per negació de Presidència, segons va denunciar la Unió de Periodistes Valencians, que ho va considerar una “censura”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
rússia

Putin avisa que les seves forces estratègiques estan preparades pel combat

barcelona

Eloi Badia: “Recuperarem la sisena hora a l’escola pública”

l’escala

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden amenaça Israel de deixar d’enviar bombes i munició si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona