Política

Ricard Gomà

PRESIDENT DEL GRUP D'ICV-EUIA A L'AJUNTAMENT DE BARCELONA

“Trias no pot continuar infligint dolor a la gent”

“Ens vam començar a plantejar la confluència en un moment en què estàvem molt forts a les enquestes. No és una aposta conjuntural”

“Si tenia ganes de continuar? No. Que trobaré a faltar coses bones que han passat? Segur”

“Barcelona és radicalment diferent d'altres ciutats per la petjada de l'esquerra verda”

La política a les venes
Proper en el tracte però incisiu quan toca marcar de prop el govern, Ricard Gomà (Barcelona, 1964) és tot vocació política. Primer perquè durant molts anys, i ara de nou, ha estat professor de política a la UAB, circumstància que ha conjuminat amb la militància en entitats i a ICV. Veí de l'esquerra de l'Eixample, entre les seves moltes passions hi ha la poesia, Escòcia –on ha viscut– i escriure, generalment sobre política, per descomptat.
A ICV teníem clar que anant sols no podíem guanyar, però sense nosaltres tampoc és possible

Després d'expressar la seva voluntat de deixar la primera línia de la política, Ricard Gomà reflexiona sobre el que deixa enrere i el que vindrà...

Vostè ha atribuït a motius personals la decisió de plegar. De debò que no s'hi ha vist forçat? No li hauria agradat continuar?
Han estat dotze anys de feina apassionants, extraordinaris, i segur que trobaré a faltar treballar amb la gent, les entitats, els companys de grup o els militants. Però jo tenia, i tinc, molt interioritzat que aquesta és una etapa que s'ha acabat. I ara el que em fa il·lusió és tornar a fer la meva feina, que és fer recerca i docència. Ganes de continuar? No. Que trobaré a faltar coses bones que han passat? Segur.
Per ICV, integrar-se a Barcelona en Comú era una aposta inevitable perquè no els arrossegués?
Era la nostra alternativa estratègica. Nosaltres vam començar a parlar de confluència abans que existís Podem o Guanyem, i en un moment en què les enquestes ens deien que estàvem molt forts i que podíem passar de 5 a 7 o 8 regidors. No és conjuntural. No ho plantegem des de la feblesa, sinó des de la fortalesa. Ara bé, sí que fem aquesta aposta per guanyar. Perquè teníem clar que nosaltres sols no podem guanyar, però sense nosaltres això tampoc és possible.
La presència d'ICV en un projecte regenerador com aquest s'ha qualificat d'incongruent. Què n'ha de dir?
Nosaltres aportem un actiu molt nostre, com és el compromís amb la transformació social o ecològica de la ciutat. I això anirà agafant valor. Barcelona és una ciutat radicalment diferent d'altres grans urbs en molts aspectes. I això seria inexplicable sense la petjada de l'esquerra verda.
A Barcelona en Comú li falta discurs de govern per ser una opció realment guanyadora?
S'està fent el doble esforç de canalitzar, per una banda, els discursos de denúncia ciutadana, però, per l'altra, de recollir també les noves capacitats ciutadanes per construir propostes. Ja s'ha presentat un pla de xoc pels primers mesos de mandat molt potent per respondre a la situació d'emergència social, que jo no he vist en cap altra candidatura. I això expressa que Barcelona en Comú vol governar i transformar la ciutat. L'Ada Colau ha de ser alcaldessa. No em puc imaginar que, en la situació actual d'emergència social, Xavier Trias continuï infligint patiment i dolor a la gent de Barcelona.
La candidatura s'ha de definir més clarament sobre la qüestió nacional?
No hem de fer de les relacions Catalunya-Espanya l'eix central de la nostra proposta política. Però segur que no defugirà cap element del context polític.
El denominat ‘model Barcelona' de ciutat s'està esquerdant?
En aquests quatre anys de govern de CiU, que en les grans polítiques de mandat ha fet coalició amb el PP, hi ha hagut decisions que han estat una autèntica agressió a la qualitat dels serveis públics. Un exemple és el de les escoles bressol. No només no s'ha creat cap plaça nova, sinó que s'han incrementat les ràtios, s'ha privatitzat la gestió de les noves i s'han debilitat els suports educatius. I al costat d'això s'han invertit 40 milions en les avingudes de luxe.
L'alcalde Trias ha lamentat, més d'un cop, no haver pogut arribar a cap acord amb vostès. Per què no ha estat possible?
El seu govern ha frenat, en sec, la inversió social o educativa de proximitat, ha prioritzat la inversió en zones benestants o ha posat a la venda l'espai públic amb l'ordenança de terrasses... Tot això, totes aquestes polítiques concretes pactades amb el PP, són antagòniques al model d'una ciutat amb drets, dignitat o feina que representa ICV-EUiA. Els acords no es poden fer en abstracte o a partir de la bona voluntat, sinó sobre contingut concrets.
Pleguen vostè, Jordi Portabella, Assumpta Escarp i altres regidors que han marcat una etapa municipal. Es tanca un cicle?
Hi ha un relleu generacional, en els lideratges i en els compromisos, molt positiu. Vivim una situació de canvi d'època, que s'expressa en l'horitzó d'esperança que va obrir el 15-M o en el procés sobiranista, que dóna peu a nous lideratges. I això també es visualitzarà el 24 de maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona