Política

XAVIER MONFORT

CANDIDAT DE COMPROMÍS D'ESQUERRES PER FIGUERES

“Fem una proposta ambiciosa i radical de participació”

Compromís d'Esquerres per Figueres basa el programa en tres grans eixos: la transparència, la participació i “el rescat social”

El candidat promet treballar pel dret a l'habitatge i contra la pobresa energètica

CANDIDATURA
“L'experiència ens demostra que podem ser més efectius si anem junts”
FUTUR
“Treballarem per qualsevol possibilitat d'un pacte d'esquerres a Figueres”
BALANÇ
“ De cap de les maneres podem estar contents amb el mandat de CiU a la ciutat”
Es presenta amb Podem i EUiA. Quin ha estat el motiu de l'acord?
A la ciutat de Figueres hi ha molta gent d'esquerres vinculada a diferents partits polítics amb una sèrie de valors compartits. I hem intentat unir forces i presentar-nos conjuntament diversos partits i entitats ciutadanes per fer una llista unitària per defensar aquests valors junts i tenir més força.
Hi ha hagut converses amb altres partits per ampliar l'acord?
Per ampliar aquesta coalició no. Quan vam presentar-nos, ERC i la CUP ja tenien els seus caps de llista. Sí que hi ha hagut contactes durant el mandat amb altres formacions d'esquerres.
Ha influït la fragmentació de les esquerres aquest mandat?
L'experiència ens demostra que podem ser més efectius i tenir millor resultat si anem junts. A CiU, i la dreta en general, fan tot el que poden per anar junts i nosaltres també ho hem de fer perquè és l'única forma d'assolir els punts comuns de l'esquerra.
En què es basa el programa?
Principalment en tres eixos: la transparència, la participació, i la igualtat social i la igualtat de drets: la lluita contra la pobresa, que anomenem el rescat social.
En què ha de consistir?
Molt senzill. No ens agrada que l'Ajuntament toleri que a Figueres hi hagi gent sense possibilitats de tenir una alimentació equilibrada, amb peix i carn o verdures i fruites. És bàsic que tots els figuerencs puguin accedir a una bona alimentació, a més d'un lloc on viure i sense l'angoixa de patir el tall en els subministraments bàsics, com la llum, l'aigua i el gas. Cal millorar els protocols de prevenció, d'actuació i de seguiment, i CiU no ho ha fet ni té voluntat de fer-ho.
Concreti com ho farà.
Forçarem que es concretin acords amb les companyies subministradores perquè no facin cap tall a les famílies més vulnerables. També tindrem un servei de mediació perquè les companyies energètiques i l'administració informin de les tarifes socials a què es poden acollir les persones amb dificultats. Promourem l'eficiència en el consum, amb campanyes d'estalvi. Pel que fa a l'alimentació, intentarem introduir una modalitat de targeta alimentària perquè la gent que no s'ho pot permetre pugui aconseguir aliments bàsics frescos. No ens agrada que la gent que passa dificultats i no té garantida l'alimentació hagi d'abusar dels cereals, com ara l'arròs i la pasta. Una alimentació sana ha de ser variada.
I en habitatge?
Tirarem endavant propostes que s'han aprovat al ple com ara multar bancs amb pisos buits, promourem també l'adquisició dels habitatges que CiU no ha fet aquest mandat, tot i que s'hi havia compromès. Recuperarem les competències d'habitatge que s'han traspassat al Consell Comarcal per espolsar-se-les del damunt, i potenciarem l'oficina d'intermediació hipotecària. I donarem una empenta perquè la masoveria urbana sigui una eina clau en el problema de l'habitatge. Aquesta proposta ja la teníem en el programa d'ICV de fa quatre anys.
Ha parlat de participació...
Dotarem els districtes de l'entitat i les competències que mereixen, com l'espai de més proximitat de la ciutadania, ja que no han funcionat en aquests quatre anys, tot i que va ser de les primeres coses que va fer Santi Vila. Farem un ple de districte cada mes on participarà tothom qui ho vulgui. Impulsarem un reglament de participació. La gent podrà dir com creu que s'han de gastar els diners al seu barri i debatre les propostes que planteja el govern. Es treballarà des del minut zero al cent per cent per saber com volen els ciutadans que es gastin els diners. I la majoria de temes que es tractin acabaran amb una votació.
Vol dir que faran referèndums per decidir els grans temes?
Sí, referèndums, consultes i audiències públiques. Tenim una proposta de participació ambiciosa i radical, que posi la ciutadania al centre de les decisions, només així podrem sentir-nos orgullosos de la ciutat, que compta amb totes les persones.
Com valora el mandat de CiU?
És un dels temes dels quals menys m'agrada parlar. No n'estic content perquè en els punts forts del nostre programa CiU no ha fet gran cosa. No ha sigut transparent, no ha fet participar la ciutadania i no ha treballat per intentar solucionar desigualtats socials. De cap de les maneres en podem estar contents.
Preveu algun pacte?
Treballarem per fer possible qualsevol possibilitat que hi hagi d'un pacte d'esquerres a la ciutat de Figueres.
S'aventura a predir un resultat el dia 24 de maig?
No. Espero que la meva coalició aconsegueixi el millor resultat possible. Vull ser alcalde de Figueres.
Què serà el primer que canviï?
El primer que faré quan sigui alcalde és convocar els plens de districte i una auditoria dels pressupostos. També ordenar al regidor d'Hisenda que elabori pressupostos entenedors per al 2016 per portar-los als plens de districte.

Darrere dels escenaris

Monfort té 35 anys i és casat. La seva feina és a la banda que no es veu dels espectacles, a la part tècnica. Treballa a Promo Arts Music. Diu que sempre ha estat interessat per les qüestions polítiques però que va ser a partir del 2005 quan va començar a militar a ICV. N'és el portaveu des del 2009. I en les eleccions del 2011 va sortir escollit regidor. Aquests quatre anys s'ha mostrat molt crític per la falta de polítiques socials

joan sabater



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona