Política

El comitè d'acollida es prepara sense conèixer encara el nombre i la data d'arribada dels refugiats

Les institucions i entitats s'aniran reunint en subcomissions per coordinar l'acollida de petits grups en pisos públics amb l'acompanyament de famílies catalanes

El comitè operatiu d'acollida als refugiats s'ha reunit per primer cop aquest dimarts a la seu del Departament de Benestar Social i Família per començar a detallar la rebuda dels sol·licitants d'asil que hi ha a les fronteres dels països del centre, est i sud d'Europa. La trobada ha servit per posar les bases d'un operatiu que ha de preveure bàsicament dos escenaris: l'entrada progressiva o la sobtada d'uns emigrants dels quals es desconeix el número i la seva data d'arribada. Àngel Miret ha estat designat com a coordinador d'aquest grup, que properament s'anirà reunint en subcomissions per tractar aspectes concrets.

Anunciada ja la setmana passada en la cimera que hi va haver al Palau de la Generalitat, la reunió d'aquest dimarts ha comptat amb les mateixes institucions i entitats, però amb menys alts càrrecs. Així, a part de la vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i el director general d'Immigració, Xavier Bosch, hi ha assistit representants de tots els departaments de la Generalitat, les quatre diputacions, les associacions de municipis, l'Ajuntament de Barcelona, el Consell de l'Advocacia Catalana i diverses entitats d'ajuda als refugiats com la Creu Roja, Càritas o la Taula del Tercer Sector.

Després de la reunió, Munté ha mostrat la seva decepció per la falta d'acord dels estats europeus en la xifra i arribada dels refugiats, però ha dit que la reunió ha servit per coordinar-se i “optimitzar” els recursos disponibles.

Miret ha explicat que la reunió ha estat positiva i que les institucions i entitats catalanes s'estan preparant per dos grans escenaris, sense oblidar que la guerra de Síria no ha acabat: arribada progressiva i continuada de refugiats, o l'arribada massiva i sobtada. De moment, el més previsible és que en poc més de dos mesos comencin a arribar els primers refugiats, que podrien ser entre 3.000 i 7.000 segons els càlculs.

El coordinador del comitè ha explicat que centenars d'ajuntaments i entitats han ofert la seva ajuda, però ara cal avaluar quin és el grau d'aquesta ajuda. També espera que empreses privades puguin ajudar. Respecte la ciutadania, ha elogiat la seva solidaritat però ha dit que el més preferible, tot i que no es descarta cap opció, no és que els refugiats siguin acollits ni en cases particulars ni en grans espais de concentració com pavellons, sinó que inicialment se'ls aculli en hotels i més tard se'ls facilitin pisos, que haurien de ser complementaris als que ja s'ofereixen a les famílies catalanes amb dificultats econòmiques.

Així, Miret ha animat les famílies catalanes que vulguin ajudar a fer una mena d'acompanyament de les famílies refugiades en l'àmbit lingüístic, gastronòmic, cultural i de coneixement del territori, a més de ser un suport emocional important.

Preguntat sobre la capacitat màxima d'acollida de Catalunya, Miret ha explicat que aquesta dependrà de la dimensió de l'emergència. Amb els càlculs actuals, Catalunya només hauria d'acollir un 0,04% de la seva població, cosa plenament assumible, però no descarta haver d'augmentar aquest percentatge.

En les properes setmanes, les tres o quatre subcomissions se centraran en tres eixos: fer pedagogia entre la població, coordinar els recursos i aconseguir una normalitat vivencial per a les famílies acollides. Un d'aquests grups farà una guia d'acollida.

El director general d'Immigració, Xavier Bosch, ha explicat que quan els refugiats arribin ja tindran la condició d'asilats, concedida pel govern espanyol als seus camps de concentració d'origen d'Hongria, Grècia i Itàlia. Això els permetrà accedir immediatament als serveis sanitaris i educatius públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
unió europea

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona