Política

Baños plega definitivament malgrat l'acord de govern

El seu relleu correspondria a Pilar Castillejo, primera tinent d'alcalde de Ripollet, que medita la seva decisió

La CUP planteja que els dos diputats que treballaran amb JxSí podrien ser rotatoris

El número u de la CUP per Barcelona, Antonio Baños, plega definitivament com a diputat al Parlament. L'acord entre Junts pel Sí i la CUP per desencallar la investidura i poder formar govern independentista van desvetllar especulacions sobre si Baños podria continuar com a diputat. Just l'endemà del consell polític de la CUP que va dir no a fer Mas president, Baños va anunciar per carta que dimitia com a diputat perquè no es veia amb cor de defensar una posició que no compartia. Amb el gir dels esdeveniments, ell mateix va obrir la porta a quedar-se si la CUP li ho demanava. No obstant això, el seu adéu ja havia causat malestar en el si de la formació anticapitalista. Ahir mateix, quan encara no es coneixia la seva renúncia definitiva, alguns diputats cupaires van parlar de manera molt tèbia de la possibilitat de ser readmès. Anna Gabriel va dir que això hauria de ser “posat en consideració” de la CUP. Finalment, Baños va confirmar a Vilaweb que renunciaria a l'acta de diputat, cosa que farà efectiva aviat.

La substitució de Baños correspondria a la primera tinent d'alcalde de Ripollet, Pilar Castillejo, que governa dins d'una candidatura de confluència (Decidim Ripollet) on hi ha, a més de la CUP, Podem i Procés Constituent. Segons la CUP, ahir Castillejo meditava la seva decisió i encara no havia confirmat si assumia el càrrec.

Aquest relleu s'afegeix als ja sabuts: com a diputats per Barcelona, i en virtut de l'acord entre JxSí i la CUP, se'n van Josep Manel Busqueta i Julià de Jòdar i entren Mireia Vehí i Joan Garriga Nana. A més, Ramon Usall, que hi va renunciar per motius personals, serà substituït per la número dos de Lleida, Mireia Boya, excoordinadora de l'ANC Vall d'Aran i regidora de Les. Sobre els dos diputats dimitits com una condició de l'acord amb JxSí, el diputat Benet Salellas va reconèixer que ell n'era contrari però finalment ho van acceptar per “generositat política”.

Segons va afirmar Gabriel a RAC 1, la funció de dos diputats treballant amb JxSí per garantir l'estabilitat de govern podria ser rotatòria. Va afegir que l'acord que han signat no implicarà que la CUP hagi de votar a favor de tot el que proposi la coalició de CDC i ERC, sinó que únicament ho farà en allò referent al procés independentista. També va revelar algun detall de la duresa
de les negociacions, com quan un membre de JxSí els va dir: “El cap d'un israelià [referint-se a Mas] val el cap de deu palestins [CUP]”. “No ens vam aixecar de la taula ni els vam dir racistes”, va postil·lar, bo i recordant que si s'haguessin gravat les converses, com havien demanat, s'hauria vist “qui era bel·ligerant amb qui”.

LES FRASES

Semblava que el procés era Mas; ara podrem demostrar que el procés és un moviment col·lectiu, és una base social importantíssima
Puigdemont no s'identifica amb les polítiques dels últims anys ni amb el pujolisme
Anna Gabriel
diputada de la cup
El rei espanyol no tindrà mai la legitimitat democràtica d'aquesta cambra
Benet Salellas
diputat de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries