Política

El PP insisteix en la suspensió si es manté l'“astracanada”

Casado presenta Puigdemont com un radical “hereu de les dinasties de Mas i Pujol”

Sánchez reitera que no acceptarà que es vulneri la llei

Sánchez i Iglesias reclamen a Rajoy que dialogui

El PP va procurar afinar l'abast de les amenaces que el dia anterior el seu cap de files, Mariano Rajoy, havia llançat des de La Moncloa cap al nou govern català, i més concretament cap al seu president, Carles Puigdemont. I, en aquesta concreció, el vicesecretari de comunicació dels conservadors, Pablo Casado, va apuntar que, atès que “l'estat de dret no està en funcions”, totes les possibles vies administratives, judicials i penals per aturar “l'astracanada” de continuar endavant amb la declaració del 9-N estan obertes i fins i tot es poden aplicar de manera simultània o consecutiva: des d'una suspensió de les principals autoritats catalanes, tenint en compte les noves funcions del Tribunal Constitucional (TC), fins a la fulminació de l'autonomia que preveu l'article 155 de la Carta Magna. Aquest darrer moviment s'impulsaria a través del Senat, que demà mateix ja estarà constituït, ja que la majoria absoluta dels populars en aquesta cambra no requereix la negociació que sí que hauran de fer al Congrés.

Conscients que en el nou escenari polític sorgit del 20-D no els queda cap més opció que esperar esdeveniments col·laterals que desencallin les negociacions per formar govern –i Catalunya sempre els serveix d'esperó–, des del carrer Gènova es procurava augmentar el to d'avís cap a Puigdemont, alhora que s'analitzava la seva figura política; en aquest sentit, Casado assegurava que és conegut pel seu “radicalisme independentista” tot destacant que és president de l'AMI, una entitat de la qual també formen part setanta ajuntaments del PSC, s'afegia tot procurant no deixar passar l'ocasió de presentar-se com els únics garants de l'antisobiranisme. Això sí, per Casado, un dels principals trets de Puigdemont és que és “l'hereu de les dinasties de Mas i de Pujol”, mentre recordava el cas del 3%. També va fer-s'ho venir bé per repetir una declaració de Puigdemont de temps enrere, que el president es va encerregar de situar en el context corresponent al ple de diumenge, sobre els “invasors”, subratllant que seran els “suposats invasors” als quals haurà de recórrer per finançar els serveis públics.

Guàrdia Civil, disponible

Per acabar-ho d'arreglar, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, hi afegia ahir a la tarda que es disposa de la Guàrdia Civil per fer complir la llei.

Per tot plegat, des del PP s'insistia en la tesi que la societat espanyola pot estar força tranquil·la perquè l'executiu del PP “no en deixarà passar ni una”, mentre s'avalaven les paraules del portaveu català Xavier García Albiol, el qual tornava a assenyalar la via de la suspensió de l'autonomia.

Pels de Rajoy, en tot cas, tot plegat és una deriva “suïcida” que no portarà enlloc “perquè Espanya no es trencarà” i, a més, és una deriva “surrealista” que ha implicat “que el número tres per Girona hagi substituït el número quatre per Barcelona”.

Des del PSOE, el seu secretari general insistia que governi qui governi a Espanya mai es permetrà que l'independentisme “situï Catalunya fora de la legalitat”. Des de la reiteració, doncs, que l'única via és la reforma federal que proposa el PSOE, Pedro Sánchez es mantenia ferm en la línia dels conservadors de no permetre en cap cas que avanci el procés. Una posició que ha estat força lloada des del PP.

Això sí, Sánchez també subratllava que ell ofereix diàleg a Puigdemont i instava Rajoy a fer el mateix tot incidint que és temps “de plantejar solucions, no de confrontar”. En aquesta línia, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, també instava el president espanyol en funcions, després de mantenir-hi una breu conversa telefònica, a prendre la iniciativa i ser el primer a trucar al nou responsable de la Generalitat.

LES FRASES

La realitat es continua imposant: Espanya no es trencarà
Pablo Casado
vicesecr. de comunicació del pp
No acceptarem ni consentirem plantejaments rupturistes
Pedro Sánchez
secretari general deL PSOE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona