Política

Desgavell policial a Brussel·les

El principal detingut pels atemptats queda en llibertat per falta de proves

Les autoritats demanen col·laboració ciutadana per localitzar l'home del barret

La fiscalia informa de tres detencions més

Les crítiques s'acumulen sobre la policia belga a mesura que avança la investigació i sorgeixen noves dades, i també dubtes, sobre els atemptats de dimarts passat a Brussel·les. Així, la policia belga va difondre ahir un vídeo del presumpte tercer terrorista a l'aeroport de Zaventem per demanar la col·laboració ciutadana en la seva recerca. El ja conegut com a home del barret, la tercera persona que apareix a la dreta d'una imatge dels autors dels atemptats a la instal·lació aeroportuària, encara està desaparegut.

Dijous passat, la policia va detenir Fayçal Cheffou, a qui dissabte va inculpar de forma oficiosa de ser el tercer kamikaze de l'aeroport. Dos dies després, però, les forces de seguretat no van tenir més remei que desdir-se'n i demanar la col·laboració ciutadana per mirar d'atrapar el tercer atacant de l'aeroport. “Els indicis que havien portat a la detenció de Fayçal Cheffou no s'han vist consolidats per l'evolució de la instrucció en curs”, va assenyalar el Ministeri Fiscal en un comunicat, que afegia que l'individu havia estat posat en llibertat pel jutge instructor.

El nou vídeo difós ahir per mirar d'enxampar l'home del barret té una durada de prop de 40 segons i es mostra el presumpte terrorista amb un abric clar, barret negre i ulleres, mentre empeny un carret amb una bossa de viatge. D'acord amb la fiscalia, aquesta persona hauria deixat aquesta bossa, que transportava la càrrega explosiva més gran, i tot seguit hauria abandonat l'aeroport.

La pista grega

A aquesta falta d'eficàcia se li afegeixen altres crítiques. Així, Turquia va comunicar l'endemà dels atemptats que havia deportat l'any passat Ibrahim El Bakraoui, un dels dos terroristes immolats a l'aeroport, i que havia avisar de la seva radicalització islamista, però Bèlgica el va deixar lliure per falta de proves.

Juntament amb aquest cas, la policia de Grècia va informar ahir que al gener passat va enviar a les autoritats belgues una memòria USB que, entre d'altres documents, incloïa un mapa de l'aeroport de Brussel·les. El dispositiu es va trobar durant l'escorcoll d'un habitatge al barri atenès de Pangrati, on va passar un temps Abdelhamid Abaaoud, el presumpte coordinador dels atemptats de París del novembre passat i que va ser abatut per la policia francesa dies després d'aquells atacs.

La policia grega va ser alertada per la belga i va acudir a l'apartament, on va detenir quatre persones, tres de les quals van quedar en llibertat i una va ser extradida a Bèlgica.

Per altra banda, la fiscalia va informar ahir que tres persones més han estat inculpades, encara que sense precisar si estan relacionades amb els atemptats de Brussel·les, la preparació d'un atac a la perifèria de París la setmana passada o el 13-N de la capital francesa. Es tracta de Yassine A., Mohamed B., i Aboubaker O., tres de les quatre persones detingudes diumenge en la batuda a Anvers i la regió de Brussel·les, i que ja estan en presó preventiva.

Amb aquestes tres noves inculpacions i l'alliberament de Cheffou són sis les persones empresonades a Bèlgica des de dimarts passat, encara que dues d'elles estan relacionades amb la xarxa que preparava un atemptat a França. De fet, l'únic detingut que queda directament relacionat amb els atemptats de Brussel·les és Aboubakar A., sobre el qui recauen els càrrecs d'un suposat lideratge d'un grup terrorista.

Protesta a Molenbeek

En relació amb les víctimes, la ministra belga d'Afers Socials i Salut Públic, Maggie de Block, va anunciar ahir la mort de quatre pacients més que estaven hospitalitzats, fet que augmenta el balanç a 35 persones, a banda dels tres gihadistes que es van immolar. També va indicar que un total de 96 víctimes continuen hospitalitzades.

Finalment, destacar que un moviment polític d'extrema dreta ha convocat per dissabte que ve una manifestació al municipi de Molenbeek sota el lema: Expulsem els islamistes. La manifestació ja ha estat prohibida per les autoritats.

De Molenbeek procedien els principals autors dels últims atemptats a París i Brussel·les.

LES XIFRES

38
morts, incloent-hi els tres terroristes, van provocar els atemptats de dimarts passat a Brussel·les.
96
persones continuen hospitalitzades després d'uns atemptats que van provocar més de 340 ferits.

Alcohol i tabac per als Abdeslam

La cadena nord-americana CNN va difondre ahir un vídeo dels germans Abdeslam, Brahim i Salah, presumptes autors dels atacs de París del novembre passat, en què se'ls pot veure gaudint d'una festa en un club nocturn a Brussel·les. Les imatges tenen la data del 8 de febrer del 2015, vuit mesos abans dels atemptats a la capital francesa, i s'hi pot veure Brahim Abdeslam amb una cigarreta a la mà i conversant amb una noia, mentre el seu germà rapeja amb uns amics. Dos companys dels germans, que van fer la filmació, van explicar a la cadena CNN, amb la condició de l'anonimat, que tots dos bevien i que Brahim era el més seriós, mentre que Salah era més amant de la diversió.

Recordant aquella nit, els amics dels germans Abdeslam van coincidir que poc després van començar a canviar, encara que llavors no van ser conscients d'això: “Aquest va ser l'últim cop que els vaig veure bevent. Brahim va començar a ser més religiós i assistia a les oracions de la mesquita.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Enric Auquer, Ana Polo, Alguer Miquel, Ginestà i 150 més suports a la CUP

barcelona

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona
política

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona