Política

Sánchez renova els vots amb C's abans de rebre lglesias

El líder del PSOE ofereix un govern amb ministres de Podem i Ciutadans junts

Errejón ja no és tan taxatiu a l'hora de compartir governació amb Rivera

Rajoy sosté que ara no té sentit fer res

No figurava en cap agenda al migdia, però el dia abans de la seva esperada reunió d'avui amb Pablo Iglesias que posarà fi a dos mesos d'incomunicació radiada, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va voler escenificar la vigència del seu acord amb Ciutadans i va improvisar una cita amb Albert Rivera al vespre. Les dues hores de reunió van servir a PSOE i C's per renovar els vots de la seva aliança a les nou del vespre presentant el blindatge del pacte ja firmat el 24 de febrer. “Està més vigent que mai”, va presumir el vicesecretari general de C's, José Manuel Villegas.

A 33 dies perquè venci la data límit del 2 de maig en què es convocarien de forma automàtica unes noves eleccions per al 26 de juny, el líder del PSOE persegueix la quadratura del cercle: ser el president d'un govern amb Podem i C's a bord. En l'anhel de sumar-los a la tripulació, ahir va fer el pas d'oferir ministeris a esquerra i a dreta, a Iglesias i a Rivera alhora, perquè junt amb el PSOE són “les tres forces polítiques que exemplifiquen el canvi”. “No em tanco al fet que hi hagi representants de Podem en el govern, com tampoc no em tanco que hi hagi representants de Ciutadans”, oferia Sánchez a la Ser. L'oferiment, però, és una necessitat aritmètica: amb 130 escons (90 del PSOE i 40 de C's), Sánchez necessitaria almenys l'abstenció de Podem per ser investit. I a la inversa: si arribés a un acord amb Podem que li garantís 159 escons (161 amb IU), encara li caldria l'abstenció de C's.

En primera instància, el número dos de Podem, Íñigo Errejón, ja no va ser tan taxatiu com ho era en el passat a l'hora d'excloure un viatge de governació conjunt amb C's, però sempre que la base de partida sigui una entesa PSOE-Podem “a la valenciana”. “I en aquest acord possible no hi sobra ningú. Segurament si és un acord de reconquesta de drets i de regeneració democràtica Ciutadans hi pugui ser...”, aventura Errejón. Més escèptic era Villegas (C's): “És pràcticament impossible, però si Podem deixa de ser Podem...” El joc de Sánchez de renovar els vots amb C's abans de rebre Iglesias va merèixer la mofa del portaveu del PP, Rafael Hernando: “Semblava que PSOE i C's anirien sempre juntets de la mà i ara sembla que ja no hi van tan juntets... Deu ser això de l'amor que diuen alguns...”

El que observa el flirteig a tres amb distància és el president en funcions, Mariano Rajoy, que fins i tot admet obertament que ara “no té sentit” fer res, ni tan sols trucar a Sánchez, perquè el que hi ha en joc és un acord amb Podem. Si el líder del PSOE no té èxit, però, Rajoy avisa que llavors sí que el trucarà per recordar-li que “queda una opció: la que dic des del primer dia i la més respectuosa amb els resultats electorals del 20-D”. És a dir, la gran coalició PP-PSOE.

LES FRASES

No em tanco al fet que hi hagi representants de Podem en el govern, com tampoc que n'hi hagi de Ciutadans
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
Si Sánchez no fa el govern amb Podem queda una opció: la que dic des del primer dia i que respecta més el resultat electoral
Mariano Rajoy
president espanyol en funcions


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a ucraïna

Rússia ataca un hipermercat a Khàrkiv quan era ple de gent

barcelona
política

L’ANC no se’n surt de triar nou president

barcelona

Les seus del PSC i Junts a Girona, vandalitzades

GIRONA
guerra a gaza

Israel ignora el Tribunal de l’ONU i intensifica l’ofensiva sobre Rafah

barcelona
guerra a europa

El cap de l’OTAN defensa els atacs d'Ucraïna contra territori rus

barcelona
política

Els socialistes avisen el poder judicial que haurà d’aplicar la llei d’amnistia

barcelona
política

El govern dels jutges difon una guia per aturar l’aplicació de la llei d’amnistia

barcelona
armènia

L’helicòpter del primer ministre armeni fa un aterratge d’emergència

barcelona
LLEURE

El PSC demana que es mantinguin els descomptes als casals d’estiu

GIRONA