Política

Pablo Iglesias renuncia a entrar en un govern de coalició amb el PSOE per facilitar l'acord

El líder Podem reclama als socialistes explorar “la via 161” per formar un govern de coalició progressista a la valenciana

Proposa a Sánchez que el PSC i En Comú Podem avancin propostes sobre el referèndum a Catalunya

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha anunciat aquest dimecres està disposat a renunciar a formar part d'un hipotètic govern amb el PSOE, si això és impediment per “explorar la via 161”. I és que, segons ha detallat després de la seva reunió amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en les files socialistes produeix rebuig un acord amb Podem si Pablo Iglesias ha de formar part de l'executiu espanyol. “Si aquesta és l'excusa, jo em retiro, ja no hi ha excusa”, ha assegurat.

Així, ha detallat: “Volem partir dels programes amb els quals ens vam presentar a les eleccions. Veiem en el programa del PSOE molts elements per arribar un acord per materialitzar la via del 161, dels 161 escons de suport en el Congrés, que entenem que és molt més segura que la via del 130, que s'ha demostrat ineficaç per formar govern”.

Sobre Catalunya, ha assegurat que la seva formació manté la defensa del referèndum tot i que ha emplaçat a Pedro Sánchez –i aquest ha acceptat- que “el PSC i En Comú Podem –mitjançant la feina de Xavier Domènech i Miquel Iceta- puguin avançar propostes en aquesta direcció”, perquè “seria una manera raonable d'avançar”. “A Sánchez no li sembla malament que Iceta i Domènech dialoguin per una proposta de consens, fet que seria molt ben rebut per la societat catalana”, ha dit.

El líder de Podem s'ha mostrat molt satisfet de la seva reunió amb Sánchez, que s'ha produït “en to molt cordial”: “Hem començat parlant de literatura, cinema i política internacional i, per descomptat, de la situació política a Espanya amb una voluntat mútua de continuar el diàleg”.

Arribat a aquest punt, ha afirmat que des de Podem respecten la posició del PSOE, i que si perquè hi hagi un govern de coalició progressista a la valenciana el seu nom és un impediment, “estic disposat a cedir el meu lloc” a qualsevol altre persona del seu grup. “Renuncio a estar en el govern”, ha sentenciat. En aquesta línia, ha indicat que a partir d'aquest moment es posa a treballar i encapçalarà el grup negociador per treballar en aquesta direcció, “en la direcció dels 161 diputats”.

A la pregunta de si està disposat a reunir-se amb Albert Rivera, la resposta ha estat: “Sí, per demanar-li que permeti treure el PP de la Moncloa per un govern de canvi, ja sigui per activa o per passiva”.

Iglesias ha reiterat que no veu possible un govern d'Espanya en el qual hi siguin presents Ciutadans i Podem simultàniament, i que respecten el pacte del PSOE amb el partit de River, però que ja s'ha demostrat “que aquest acord no serveix per governar”.

Per tant, s'ha mostrat convençut: “Si tots cedim, podem arribar a acords, i el PSOE ha de donar una oportunitat de recorregut a la via 161. Nosaltres estem demostrant que sabem cedir.”.

Finalment, ha assegurat que els dos partits estan disposats a continuar dialogant per seguir avançant, i que Pedro Sánchez li ha demanat una reunió conjunta amb Albert Rivera, a la qual ha accedit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Arrenca la jornada electoral amb l’obertura de més de 2.500 col·legis per anar a votar

barcelona

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona
POLÍTICA

El periple del vot exterior

Barcelona
POLÍTICA

El sufragi no és universal

BARCELONA
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona