Política

Comptes secrets de líders mundials, al descobert

Destapen el cas ‘Panama Papers', una investigació en un despatx d'advocats especialitzat en empreses deslocalitzades

Hi ha polítics com ara Putin i Macri, però també hi apareixen Messi i Almodóvar

Panama Papers es podria convertir en una de les més grans filtracions d'empreses deslocalitzades. Són 11,5 milions de documents a què han tingut accés el diari alemany Süddeustche Zeitung i el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ), provinents del despatx panameny Mossack Fonseca i en què figuren 214.488 societats encobertes en paradisos fiscals, moltes d'aquestes propietat de personalitats conegudes. Un equip de més de 370 periodistes d'un centenar de mitjans de comunicació han treballat durant un any per analitzar-los i fer llum en el secretisme que impera en la creació de societats fiscals en paradisos fiscals d'arreu del món. A l'Estat espanyol, les exclusives dels Panama Papers les faran públiques La Sexta i El confidencial.

En total, en els documents (n'hi ha des de correus electrònics), figuren els noms de 128 polítics, 61 familiars o socis propers, futbolistes, empresaris i actors. Entre els personatges coneguts, hi ha Mauricio Macri, actual president de l'Argentina, el primer ministre d'Islàndia, Sigmundur David Gunnlaugsson, la infanta Pilar de Borbó, el cineasta Pedro Almodóvar i Lionel Messi i el seu pare. Entre altres personalitats polítiques, també hi figuren els noms del rei de l'Aràbia Saudita, del president d'Ucraïna, de l'exprimer ministre de Geòrgia, de l'exprimer ministre de l'Iraq, de l'emir de Qatar i del president del Sudan. També destaca la prominent presència del president rus, Vladímir Putin, que no té companyies al seu nom, però sí que les tenen els seus amics més propers com a beneficiaris de contractes i concessions públiques que no haurien estat possibles sense la seva intervenció, establint així una xarxa de societats per un valor aproximat de 2.000 milions de dòlars. Destaca el millor amic del president rus, Sergei Rolduguin, que li va presentar la seva esposa i és padrí de la seva filla gran, segons el diari britànic The Guardian.

Dotze membres de la família Domecq, una de les més adinerades de l'Estat espanyol, també hi apareixen com a apoderats d'una empresa en aquest paradís fiscal de l'Amèrica Central. Igualment, hi figura Micaela Domecq, esposa de l'ara comissari europeu i exministre d'Agricultura del PP Miguel Arias Cañete.

El despatx Mossack Fonseca va comunicar recentment als seus clients que havia patit un atac informàtic als seus servidors i va informar en un comunicat que la seva oficina de representació al Brasil ha estat requerida “per subministrar informació com a part de les investigacions de la fiscalia brasilera sobre alguns casos que actualment s'investiguen” en aquell país.

LA XIFRA

128
polítics
mundials estarien implicats en el cas ‘Panama Papers'.

Una empresa de Pilar de Borbó

La tia de l'actual rei Felip VI va ser presidenta d'una empresa panamenya anomenada Delantera Financiera des del 1974. Finalment, aquesta empresa es va dissoldre immediatament després de l'abdicació del seu germà, Joan Carles. Segons el consorci periodístic internacional, “Pilar de Borbó es va convertir en presidenta i administradora de l'empresa, segons revelen les dades del despatx d'advocats Mossack Fonseca”. En aquesta mateixa data, el seu marit, Luis Gómez-Acebo, va assumir la secretaria general de la societat, que havia estat creada el maig del 1969. Pilar de Borbó, segons el grup de periodistes internacional, no hauria volgut aclarir per què va presidir aquesta companyia durant tants anys en un país amb grans avantatges fiscals i per a què es va utilitzar aquesta societat. Tampoc ha explicat si va comunicar a les autoritats espanyoles la quantitat de diners que hi tenien.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona